İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: 80. yılında Lozan gerçeği

İSTANBUL – ‘Toplumsal Tarih’ dergisinin temmuz sayısında dosya konusu olarak ’80 Yıl Sonra Lozan Antlaşması’ ele alınıyor. Dosya editörü Murat Koraltürk, Lozan’ın diplomatik bir olay olmasının ötesinde 20. yüzyıl Türkiye tarihine ilişkin birçok konunun düğüm noktasını oluşturan tarihsel bir olgu olduğunu ve hakkında yazılmış her şeye karşın Lozan’ı çeşitli boyutlarıyla ele alan çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Dergideki yazılar, yıllardır okul kitaplarında sunulan Lozan’ dan farklı. Lozan’a tarafsız yaklaşan yazılar, konuyu değişik pencerelerden bakma fırsatı veriyor. Örneğin Zafer Toprak, yazısında “Temelleri modern tarihin derinliklerine uzanan, sömürgecilik boyutuyla 19. yüzyılda güçlenen emperyalizmin dünya tarihinde ilk sorgulanışı Lozan’dır” diyor.

Türkiye’deki azınlık tanımı ve azınlık hakları gibi çok tartışılagelen konularda temel metnin Lozan Antlaşması olduğunun altını çizen Baskın Oran ise bu temel metnin tam okunmamasından dolayı Türkiye’nin Lozan’ı ihlal ettiğini ve uluslararası arenada güç duruma düştüğünü vurguluyor.

Lozan’la brlikte kabul edilen Türkiye-Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesine de değiniliyor dosyada. Mübadelenin halkları zorunlu göçe maruz bıraktığı ve onları doğup büyüdükleri topraklardan kopardığını anlatan Kemal Arı, göçün toplumsal sorunlar yarattığını belirtiyor. (Kültür Sanat)

Yorumlar kapatıldı.