İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Soykırım iddiası gündeme gelmedi

ABD Senatosu’nda, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2004 yılı bütçe yasa tasarısına ilişkin görüşmeler tamamlanamayarak gelecek haftaya kalırken, Ermeni iddialarını içeren bir önergenin gündeme getirilip getirilmeyeceği kesinlik kazanmadı.

İktidardaki Cumhuriyetçi Partili çoğunluk, Senato’da bütçe görüşmelerinin bu hafta içinde tamamlanmasını planlıyordu. Ancak Demokrat Partililerin, üst üste değişiklik önergeleri vermeleri, ardından da bazı başka tasarıların gündeme girmesi üzerine, bu amaca ulaşılamadı.

Ermeni lobisi, Çarşamba günü Senato Genel Kurulu’nda başlayan, ABD Dışişleri Bakanlığı bütçe yasa tasarısı görüşmelerinde, sözde soykırım iddialarını içeren bir değişiklik önergesini oylatarak, tasarıya ekletmeye çalışıyordu. Ancak ABD yönetimi, başta ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney olmak üzere, hem Ermeni önergesinin iki mimarı, hem de Senato liderliği üzerinde, önerge aleyhinde yoğun girişimlerde bulundu.

Edinilen bilgilere göre, önergenin iki hazırlayıcısından Cumhuriyetçi Partili Senatör John Ensign, kendi tasarısından desteğini çekti. Diğer isim olan Demokrat Partili Senatör Jon Corzine’ın tutumu ise şimdilik açıklık kazanmadı.

ABD yönetiminin kararlı girişimi sonucu, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Ermeni önergesinin gündeme gelmemesi, gözlemcilerce Türkiye açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi. Aynı gözlemciler, yönetimin, Ermeni iddialarının Senato tarafından kabulüne kararlı şekilde karşı çıktığı bu ortamda, önergenin bundan sonra da gündeme getirilmesi ihtimalinin düşük olduğuna işaret ettiler. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı bütçe tasarısı üzerindeki tüm görüşmeler tamamlanıp tasarı kabul edilmeden bu önergenin oylamaya sunulması olasılığı, düşük de olsa bulunuyor.

Senato Genel Kurulu, çalışmalarına devam etmek için Pazartesi günü yeniden toplanacak. ABD Dışişleri Bakanlığı bütçe tasarısı görüşmelerinin ise gelecek hafta içinde tamamlanması bekleniyor.

(aa)

Yorumlar kapatıldı.