İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Ermeni tasarısı Senato´da

AA – WASHINGTON – ‘Ermeni soykırımının’ dolaylı yoldan tanınmasını amaçlayan tasarının, gelecek hafta ABD Senatosu genel kurul gündemine getirilmesinin planlandığı öğrenildi. Ermeni lobisi, tasarıyı ABD Dışişleri’nin gelecek hafta görüşülecek tahsisler tasarısına ekleterek Senato’dan geçirmeyi hesaplıyor.

Washington’da Dışişleri’nin tahsisler tasarısı kabul edilirken, bir değişiklik önerisiyle bütçeye eklenecek Ermeni tasarısını kabul edilme ihtimali çok yüksek görülüyor. Gözlemciler, bu durumun, Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir gerginliğe yol açabileceğine işaret ediyor. Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign ve Demokrat Parti’nin New Jersey Senatörü Jon Corzine’nun sunduğu tasarıda, ABD’nin, BM soykırım sözleşmesini uygulamaya koymasının 15. yıldönümünün anılması ve geçmiş soykırımlardan ders alınarak, yenilerine fırsat tanınmamasına işaret ediyor. Geçmiş soykırımlar arasında Yahudi, Ruanda, Kamboçya soykırımlarının yanında ‘Ermeni soykırımı’ iddiası da yer alıyor.

Hillary Clinton da tasarıya destek veriyor

100 sandalyeli Senato’da, tasarıya destek veren senatör sayısının 30’a ulaştığı belirtiliyor. Demokrat Parti’nin 2004 seçiminde başkan adaylığı için Joseph Lieberman, John Kerry ve John Edwards’ın yanı sıra eski Başkan Bill Clinton’ın New York senatörü olan eşi Hillary Clinton’ın da tasarının destekçilerinden olduğu kaydediliyor. Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi genel kurulunda da aynı yönde bir tasarının görüşülmesi Başkan Dennis Hastert’ın takdirinde bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.