İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: VARTENİS VE ROMAN (FRANSA) KARDEŞ ŞEHİRLER

Fransa’nın Roman kenti ve Keğarkunik eyaleti Vartenis kenti 9 yıl önce yakınlaşmaya başladılar. Roman, Fransa’nın güneydoğusunda bulunan bir kent olup, ermeni asıllı 250 aileye sahiptir. Roman ve Vartenis kardeş kentleri işbirliği çerçevesinde, Ermenistan’daki Fransız elçisi Anri Qyoni rehberliğinde, Roman Belediye Başkanı Anri Bertole başkanlığında bir heyet, iki kent arasında tesis edilen örnek ve uzun vadeli işbirliğine destek olmak amacıyla, 24-25 Haziran tarihlerinde Vartenis’i ziyaret ettiler. Sn. Bertole, 5 doğrultuda ortak girişimlerde gerçekleştirmek için, uzun yıllar aktif destek göstermektedir.

Gazetecilerle buluşması esnasında elçi Anri Qyoni, iki kentin işbirliği düzeyini yüksek değerlendirdiğini söyledi ve Agroturizm’in gelişiminin, Ermenistan’daki köy alanlarının gelişmesine istisnai katkı sağlayacağını vurguladı.

Heyette; “Doktorlar ve gelişim” kuruluşu temsilcileri ve Murat Çakıc’ı başkanlığında “Roman Ermeni dostluk kurulu” kuruluşu üyeleri de yer alıyordu. Sn. Çakıc’dan, Roman ermeni toplumunu tanıtmasını istedik. Bakın bize ne dedi: “Roman Ermeni Dostlık Kurulu, soykırımın 50. yılı vesilesiyle, Roman’da oturan birkaç ermeni asıllı tarafından, yönetime daha iyi temsil olmak için, 1965 yılında kuruldu. Kurul, siyaset dışı yapı olup, ermeni okulunun faaliyet gösterdiği, “Sevan” Kültür Merkezi’ni kurmuştur.” Çakıc, Valans piskoposu Bertoled’in, kira talep etmeden, 33 yıl süreyle, her Pazar ayin yapılan, Az. Nigoğos Kilisesi’nin kullanımına izin verdiğini vurguladı. Çakıc ( zamanın acı izi soyadından yan’ı silmiş ), ermeni ruh, kültür ve geleneklerinin korunması ve 250 aileye geçirilmesi için herşeyin yapıldığını, onların sayıca az, fakat ermeniliği korumak, ermeniye uygun eğitimi almak için mücadele ettiklerini ve ermeni olmaktan onur duyduklarını vurguladı.

Marieda Magaryan

Yorumlar kapatıldı.