İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Elkatmış: Azınlıklar bizim bir parçamızdır

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ın da aralarında bulunduğu 5 kişilik heyet, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile görüştü. Kumkapı’daki Ermeni Patrikhanesi’nde gerçekleşen görüşmede, Komisyon Başkanı Mehmet Elkatmış, komisyon üyeleri Özlem Çerçioğlu, Ersönmez Yarbay ve Mücahit Daloğlu ile komisyon uzmanı Dr. İrfan Neziroğlu, Mesrob II ve Patrikhane yetkilileriyle bir araya geldi.

Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Elkatmış, yararlı bir görüşme olduğunu belirterek, ‘’Biz dini özgürlükleri, temel insan haklarının en önemlisi olarak görüyoruz. Ziyareti bu çerçevede gerçekleştirdik.’’ dedi. Elkatmış, Türkiye’de ‘’azınlık’’ denilen birtakım dini cemaatler bulunduğunu belirterek şunları söyledi: ‘’Ama biz onları azınlık olarak değil, bir parçamız olarak görüyoruz. O nedenle kendilerinin herhangi bir şikayetleri, talepleri, problemleri, sıkıntıları varsa onları dinlemeye geldik.” Patrik ile beraberindekilerin, günlük hayatta karşılaştıkları zorluklar ve cemaatlerinin problemleriyle ilgili bilgiler verdiğini dile getiren Mehmet Elkatmış, ‘’Bunları dinledik, yararlandık. Komisyon olarak bize düşen neyse onları yapacağız. Gerek Parlamento nezdinde, gerekse hükümet nezdinde bunları ilgililere ileteceğiz ve çözüm için gayret sarf edeceğiz. Bundan böyle de ziyaretlerimiz devam edecek.’’ dedi.

Elkatmış, ‘’ilgilendikleri konu başlıkları’’ ile ilgili bir soru üzerine de şöyle konuştu: ‘’Bunların başında din adamı yetiştirme meselesi var. Bu konuda yardımcı olacağız. Yine gayrimenkul edinmeleri konusu var. Bunları da araştıracağız ve bu konuda önlerini açıcı çalışmalarımız olacak.’’ Komisyon üyeleri, Türkiye Hahambaşısı İshak Haleva ile Türk Ortodoks Patriği Ümit Erenerol’u da ziyaret etti.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II de, 25 yıldır Patrikhane’de görevli olduğunu ve ilk olarak TBMM’nin, insan hakları çerçevesinde azınlık cemaatleri ve sorunlarıyla bu kadar yakından ilgilendiğini belirterek, Parlamento’daki siyasi partiler ve parlamenterlere teşekkür etti. Heyetle görüşmelerinin çok yararlı olduğunu anlatan Mesrob II, “Böylece, Parlamento’nun ilk ağızdan, ilk elden sorunlarımız hakkında bilgi edinmesinin çok yararlı olacağı kanaatini taşıyorum.’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.