İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İrfan Sapmaz: Adım adım Türkiye-Ermenistan işbirliğine doğru – star

İrfan Sapmaz

Geçtiğimiz hafta ‘ABD’nin Ermenistan planları’ başlıklı yazımda Türkiye’nin Ermenistan ile ilişkilerini iyileştirmesi için ABD’nin baskılarının sürdüğünü söylemiştim. Bu çerçevede Bakü eski Büyükelçimiz Kadri Ecvet Tezcan’ın Ermeniler ile görüşmelere başladığını anlatmıştım.

Şimdi de bir başka önemli gelişmeye dönelim. Hürriyet Moskova Temsilcisi Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre, NATO üyesi 19 ülkeden toplam 400 askerin katılımıyla gerçekleştirilen ‘Cooperative Best Effort-2003’ sanal tatbikatında Türk askerleri de yer aldı.

Ermeni Parlamentosu’nun itirazlarına rağmen Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan, Türk askerinin tatbikata katılımına izin verdi. Ermenistan, Türk askerinin 16-27 Haziran tarihinde Ermenistan toprağına ayak basmasına karşı çıkmazken, ”Gelecekte benzer bir tatbikat Türkiye veya Azerbaycan’da yapılacak. Oraya da biz Ermenistan olarak asker göndeririz” deniliyor. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de yapılacak benzer bir tatbikata da Ermeni askerlerinin katılacağı belirtiliyor.

Benzer bir tatbikat Azerbaycan’da olursa topraklarının yüzde 25’ini işgal eden Ermeni askerlerine Bakü izin verecek mi? Sanmıyorum, kıyamet kopar. Türkiye’nin izin vereceğinden ise şüphe yok gibi görünüyor.

ABD, NATO tatbikatı sayesinde Türkiye ile Ermenistan ve dolayısı ile Azerbaycan arasındaki buzları eritmeye, çatışma olasılıklarını ortadan kaldırmaya çalışıyor. ABD olası ABD-İran savaşında bu üç ülkeyi de yanına alma planları yapıyor.

Ermenistan ABD için stratejik açıdan da çok önemlidir. Ermenistan ile Azerbaycan arasında İran sınırı boyunca uzanan 42 kilometrelik bir alan mevcut. Zengezur(Megri) olarak adlandırılan bu bölge Azerbaycan ile birlikte ABD’nin diğer cephesi olacaktır.

Nahçıvan’da 250 Amerikan askerinin şu günlerde incelemelerde bulunduğu haberini de alınca, ABD lehine Kafkaslar’daki taşların yerine oturtulmaya çalışıldığını görüyoruz. Ayrıca Ermenistan Kafkaslar’daki ‘İkinci İsrail’ olma özelliğini taşıyan tek ülke.

Kafkaslar, İran’ın parçalanma ihtimali ile birlikte bir belirsizliğe doğru gidiyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Vilayet Guliyev ‘İran Irak’tan farklı. Irak’ta diktatörlük vardı’ diyor. Bir anlamda İran’ın parçalanmasına karşı çıkıyor. Muhalefet ise Guliyev’i ABD’ye karşı çıkmakla suçluyor. Çünkü işgal edilmiş Azerbaycan topraklarının kaderi hala belli değil.

Bu arada Azerbaycan’ın İstanbul Başkonsolusu İbrahim Nebioğlu ‘Gelişmelerden iki kardeş ülkenin ilişkilerinin zarar görmesinden son derece kaygı duyduğunun” altını çiziyor. Ve her ne olursa olsun Türkiye’nin izlediği Azerbaycan politikasının arkasında durması gerektiğini belirtiyor. Nebioğlu, Demirel’in zamanında söylediği ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin de unutmadığı ‘Ermenistan kapılarının anahtarı Aliyev’in cebindedir’sözlerini hatırlatıyor. Ancak şu anda bu anahtarın kimin cebinde olduğunu bilemiyoruz!

Kısacası bir taraftan ABD diğer taraftan da AB kıskacındayız.

Yorumlar kapatıldı.