İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Ermeni sınırında bahar

RADİKAL – ANKARA – AKP hükümetinin Ermenistan’la yaptığı siyasi görüşmeler, ticari işbirliğindeki engelleri de kaldırıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’la görüşmesinden sonra Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan yakınlaşmayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da destekleyecek.

Erdoğan’ın, Azerbaycan-Ermenistan çatışması yüzünden 1993’ten beri kapalı tutulan sınır kapısının açılmasına kadar uzanacak mesajları 27 Haziran’da Kars’tan vermesi bekleniyor. Hükümetin son dönemde Ermenistan’la kurduğu yakın temaslar dikkat çekiyor. Bir yandan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Ermenistan dışındaki Ermenilerin (Diaspora) önde gelenleriyle Amerika’da temas kurarken, bir yandan da Türk ve Ermeni işadamlarının işbirliği için bir dizi adım atılıyor.

Başbakan Erdoğan’ın işadamları tarafından yaptırılan okul ve yurtların temel atma törenleri için 26 Haziran’da Kars’a yapacağı ziyaret de bu çerçevede anlam kazanıyor. Türk-Ermeni işadamları arasındaki işbirliğini artırmak için ABD ve Brüksel nezdinde lobi faaliyeti yürüten Türk-Ermeni İş Konseyi başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü, sınırın açılmasını da gündeme getirecek mesajlar bekliyor.

Bakanlar yakın temasta

Açılımın hızlanmasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün haziran başında Madrid’te Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’la görüşerek, iki ülke arasındaki ‘mevcut rutin anlayış’ın ‘hızlandırılmış hareket’ haline getirilmesi yönünde anlaşmaya varması da etkili oldu. Madrid sonrası Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir dizi değerlendirme toplantısında, hem ABD’deki diasporanın önde gelenleri hem de Ermenistan yetkilileriyle temas yapılması kararı alındı. Büyükelçi Ecvet Tezcan bu doğrultuda bu ay içindeki Washington ziyaretinde diaspora ile teması derinleştirdi. Türkiye’nin Ermeniler ile daha sıcak ilişkiden yana olduğunu diasporaya anlatan Büyükelçi Tezcan, Ankara ve Erivan’ın yeni bir açılım peşinde olduğu yönünde iki ülke Dışişleri Bakanı’nın ortak kararını değerlendirdi. Büyükelçi Tezcan, temaslarında “Diaspora da iki ülke arasında tohumları atılan bu sürece destek olmalı” görüşüne dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.