İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Meryemana’nın sırrı

Pakize Kaya / İzmir

NTV-MSNBC

25 Haziran 2003— Bilimadamlarının, alanda gerçekleştirdiği çalışmaların sonuçları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Bulguları, Hıristiyan dünyası da merakla bekliyor…

Meryemana Evi, Selçuk’a dokuz kilometre uzaklıktaki Bülbül Dağı’nın eteklerinde bulunuyor. Evin bulunuşunun çok eskilere dayanan ilginç bir öyküsü var. Kötürüm olan ve Anadolu’ya hiç gelmeyen Alman rahibe Anne Katerina Emmiruch bir gün rüyasında Bülbül Dağını ve Meryemana Evi’ni görür. Rüyanın üzerine Lazarist papazlar evi aramaya gelir ve Meryemana’nın son günlerini geçirdiği evin burası olduğu ortaya çıkar. Bu olay Hıristiyanlık dünyasında yepyeni bir keşif olur, din dünyasına da ışık tutar 1979 yılında Papa İkinci Jean Paul’un ziyaretiyle Meryemana Evi Hıristiyanlar için kutsal sayılır ve her yıl milyonlarca turist Meryemana’yı ziyaret etmeye başlar.

YENİDEN GÜNDEMDE

Meryemana Evi, geçtiğimiz günlerde Meryemana Lahiti’nin bulunduğu iddialarıyla tekrar gündeme geldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı iddialara açıklık getirmek amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Jeofizik Bölümü ‘nü görevlendirdi. Arazi çalışmalarını tamamlayan ekip, önümüzdeki günlerde sonuçları açıklayacak. Jeofizik Bölüm Başkanı Profesör Zafer Akçığ, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi.

“Çalışmalarımızda yer altında fiziksel farklılık olacak yapıları, elektriği, sesi farklı iletecek verileri arıyoruz. Yer altında resimlerini çekip bilgisayar ortamında inceliyoruz. O alanda bozuk yapı var mı diye bakıyoruz. Şu an yarıyı geçtik, dört farklı yöntem uygulandığı için zaman alıyor. Spekülasyonlara açık olduğu için dikkatli davranıyoruz.”

HIRİSTİYAN DÜNYASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Araştırmanın sonuçları Hıristiyan dünyası için de büyük önem taşıyor. Çünkü Katolikler Meryemana’nın göğe çıkarıldığına, Protestanlar ise ölümlü olduğuna inanıyor. Meryemana Rahibi Tarcy Mathias, “Meryemana, İsanın annesi ve İsa tüm dünyaya gönderilmiştir, yani Meryemana tüm insanların annesidir. O gökte, tanrının yanındadır. Kemikleri bulunsa bile bu benim düşüncemi değiştirmez. Çünkü o ölümlü değildir” derken, turistler de araştırmanın heyecan verici olduğu görüşünde.

ZİYARETÇİLERİN YORUMLARI

Bölgeyi ziyaret eden turistlerden Cathy Orwen, “Ben protestanım. Onu bulmaları mümkündür, eğer burada yaşadıysa buraya gömülmüş olabilir. Katolik dinine göre göğe yükseldiğine inanılıyor ama yine de görmek lazım” derken Keeth Leens “Katoliğim ve bu çok farklı bir duygu benim için. İnsanlar ister katolik ister protestan olsun mutlaka çıkarılacakları görmeye geleceklerdir. Bu bizim için çok ilginç bir bulgu olacaktır” diye konuştu.

Laboratuvar çalışmalarıyla alanın kazılıp kazılmamasına karar verilecek. Ancak verilerin kemik, cam, yol, ya da lahit olup olmadığı ancak kazı çalışmalarının başlamasıyla belirlenebilecek.

Yorumlar kapatıldı.