İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ayasofya depreme karşı korunacak

25 Haziran 2003— Akdeniz havzasındaki 19 ülkeden 60 kadar üniversitenin üye olduğu Akdeniz Üniversiteler Birliği (Unimed) tarafından hazırlanan bir projeyle İstanbul’a gelecek İtalyan ekip, Boğaziçi Üniversitesi’nden meslektaşlarıyla birlikte çalışmalara başlayacak.

1991 yılında kurulan Unimed’in Ayasofya için geliştirdiği projenin finansmanı Avrupa Birliği’nce karşılanırken, Meda Unimed Cultural Heritage II, Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü ve Roma La Sapienza Üniversitesi Mimarlık Fakültesi projeyi ortaklaşa yürütecek.

3 BÖLÜMLÜ PROJE

Meda Unimed Cultural Heritage II’nin yöneticilerinden, projenin sorumlusu Doktor Raniero Chelli, 3 bölümden oluşan projenin birinci kısmına 7 Temmuz’dan itibaren başlayacaklarını ve amaçlarının “3 lazer tarama” adı verilen bir teknikle Ayasofya’nın tüm mimarı yapısının bilgisayar ortamında yaratılacağını söyledi.

İtalyan uzman, projenin ilk aşamasında yapılacak çalışmayı, “Modern teknoloji cihazları kullanılarak 3 lazer tarama tekniğiyle kubbeden başlanarak Ayasofya’nın yapısının tüm detaylarıyla 3 boyutlu olarak dijital bir biçimde kopyalanması” olarak açıkladı.

ABD TEKNİĞİ

Alınan bilgilerde, söz konusu “3 lazer tarama” tekniğinin ABD tarafından terör saldırılarına hassas yapılar için kullanıldığı belirtildi. Unimed olarak ilk kez bu tip bir proje gerçekleştireceklerini söyleyen Chelli, ilk aşamanın Eylül sonuna doğru tamamlanmasını öngördüklerini, Ayasofya’nın sağlamlaştırılmasını sağlayacak daha sonraki aşamalar için ise henüz sponsor bulunmadığını ifade etti.

Chelli, projenin birinci aşamasından çıkacak sonucun uzmanlar tarafından analiz edilmesi sonrasında sağlamlaştırmanın ne şekilde olacağının ortaya çıkarılacağını kaydetti. Projenin aksamadan devam etmesi halinde 3-4 yıl içinde tamamlanacağı belirtiliyor.

Dünyanın 7 harikasından biri olarak gösterilen Ayasofya, 23 Aralık 532’de dönemin ünlü mimarları Miletos’lu İsidoros ve Tralles’li Anthemios tarafından yapılmaya başlanmış ve 27 Aralık 537 yılında tamamlanmıştı.

İç mekanı 100 x 70 metre ölçüsünde, üzerinde dört büyük ayağın taşındığı 55 metre yüksekliğindeki 30,31 metre çapında bir kubbe ile örtülü olan, zamanında hem kilise hem de cami olarak kullanılan Ayasofya’nın İstanbul’da meydana gelecek büyük bir depremde büyük zarar göreceği, hatta yıkılabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Unimed yetkilileri, deprem uzmanlarının, tahmini olarak 2030 yılında İstanbul’da büyük bir deprem ön görmeleriyle bağlantılı olarak “dünyanın en değerli mimarilerinden biri” olarak niteledikleri Ayasoyfa’yı sağlamlaştırma projesini hazırladıklarını dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.