İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

star: Rumlar davaya hazırlanıyor

KIBRIS Rum kesiminde yaşayan Titina Loizidu adlı Rum kadını, Türk tarafında kalan evinin mülkiyet hakkını elde etmek için yıllırdar tüm yolları denedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 5 yıl önce leyhinde karar alındı ve Türkiye Loizidu’ya 1 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Türkiye geçtiğimiz günlerde karara uyacağını açıkladı. Loizidu, Türkiye’den gelen bu habere çok sevindi. Ancak aradan bir gün geçmedi ki Loizidu yeni bir istekle geldi. Bu kez ‘Türkiye’nin tazminat ödemesi yetmez. Evimi de geri vermeli’ dedi. Aynı şekilde, yaklaşık 3 bin kadar Rum göçmene, Kuzey’de bıraktıkları malları için tazminat hakkı doğdu. Çünkü Loizidu davası artık emsal teşkil edecek.

Rumlar’ın bu talepleri karşısında KKTC Hükümeti de, Rumlar’ın KKTC’de kalan malları için tazminat hakkını KKTC mahkemelerinde arayabilmelerini sağlayacak bir tasarıyı Meclis’e gönderdi.

KKTC’de kurulacak mahkeme temelsiz

Ancak Rumlar, KKTC’nin bu adımına pek olumlu bakmadıklarını saklamıyorlar. Bu konuda çekinceleri bulunduğunu açık açık dile getiriyorlar. Rum Sosyal Demokratlar Hareketi (KİSOS) Başkanı Yannakis Omiru, Türkiye’nin kararı hakkında ihtiyatlı davrandığını ifade ederek, ‘Bekleyip göreceğiz. Türkiye’nin niyetleri hakkında, açıklık kazanmamış bir konuda yorum yapmak istemiyorum. Türkiye’nin niyetleri birçok kez art niyetlidir ve uluslararası yasallığa tam uyumu hedeflemiyor. KKTC mahkemelerinde Rumlar’ın hak araması ne kadar doğru olur incelemek lazım’ iddiasında bulundu.

Türkiye’ye müeyyideler uygulanır

AİHM’de görevli Rum yargıç Lukis Lukaidis de, ‘Loizidu’yla ilgili karar, nihai ve değişemez. Bu, siyasi bir pazarlık konusu olamaz’ dedi. Mülkiyet konusunda KKTC’de oluşturulmasına çalışılan özel mahkemelere için ise ‘Bu gibi mahkemeler temelsizdir’ dedi.

Titina Loizidu’nun Avukatı Ahilleas Dimitriadis, ‘Türkiye’nin verdiği bu karardan geri adım atamayacağı, sözünde durmaması durumunda Avrupa Konseyi’nin çileden çıkacağı ve Türkiye’ye müeyyideler uygulayacağı’ görüşünü dile getirdi.

Yorumlar kapatıldı.