İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Giscard, yine yaptı yapacağını

AB Konvansiyon Başkanı Valery Giscard D’Estaing, Selanik Zirvesi sonrası BBC’ye çıktı ve “Müslüman Türkiye hiçbir zaman Avrupa Birliği’ne üye olamayacak” mesajını verdi

Valery Giscard D’Estaing… Eski Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Birliği anayasasını 15 ayda hazırlayan Konvansiyon Başkanı… Avrupa Hıristiyan Demokratlar’ın başını çekiyor… Müslüman olduğu için Türkiye’nin AB üyesi olamayacağını birçok kez dile getiren D’Estaing, Cumartesi gecesi bu “hayalini” bir kez daha yineledi. İngiliz BBC Televizyonu’nda üyeliğimize karşı çıktı.

BBC spikerinin alaycı bir üslupla “Yarın (dün) sabah AB liderleri Balkan ülkelerinin temsilcileriyle bir araya geliyor. Onlara AB yolu açılıyor. Ancak AB kapısında 40 yıldır bekleyen Türkiye’nin üye olma şansı hiç yok” diyerek sunduğu röportajda D’Estaing şunları söyledi Anayasanın din hanesine neden “Hıristiyanlık” kelimesinin eklenmediği tartışılıyor. Buna karşı çıkan çok AB ülkesi oldu. Biz de demokrasiye başvurduk ve istemeyenlerin sesini dinledik. Çünkü Avrupa’nın kendine özgü bir kültürü var. Hıristiyanlık da bu kültürün bir parçası. AB’yi isteyen, Türkiye gibi Hıristiyan olmayan ülkelerinse bu kültürle bağı olamaz. Buna izin verirsek, bir gün Fas’a da şans doğar…

D’Estaing’in zirvenin sona erdiğinin açıklanmasından kısa bir süre sonra verdiği bu röportaj, Selanik’te de etki yarattı. Bazı yetkililerin ortak görüşüyse şöyle oldu Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan çok ülke vardı. Son zamanlarda bu sayı çok azaldı. Avrupalı Hıristiyan Demokratlar bile fikir değiştirdi. Karşı çıkan yalnızca D’Estaing kaldı. O da bu röportajı, anayasaya “Hıristiyan” ifadesini koyamadığı için tabanında kaybettiği prestiji geri almak için vermiştir…

TÜRKİYE’YE DESTEK VERİP HIRİSTİYANLIĞI İSTİYORLAR!

Ancak zirve sonrası 4 Katolik ülkenin yaptığı açıklama, akılları karıştırdı. İtalya, İspanya, Polonya ve Portekiz’in yetkilileri, gelecek yıl son halini alacak anayasaya mutlaka din ifadesi koyacaklarını belirtti. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, bazı gazetecilerin “O zaman destek verdiğiniz Türkiye’nin üyelik yolu kapanmaz mı?” sorularını duymazdan geldi.

Hangi ülke neye karşı çıkıyor?

* İngiltere; Anayasadaki oylama sistemine karşı. Büyük ülkelerin özellikle vergi, savunma ve dış politika konusunda veto hakkı olmasını savunuyor.

* Hollonda; Anayasaya “Hıristiyanlık” ifadesinin konulmasını istiyor.

* Danimarka; Anayasa taslağını bu şekilde kabul edeceğini açıkladı.

* Avusturya; Anayasanın değişiklik olmadan bu haliyle kabul edilmesini istiyor.

* İrlanda; Vergi konusunda her ülkenin veto hakkı olmasını istiyor. AB’nin ortak hukuk sistemi oluşturulmasını eleştiriyor.

* İspanya; AB ekonomisinin gelişimine ağırlık verilmesini teklif ediyor.

* Finlandiya; AB Konseyi ve yeni Başkanı’nın yetkilerini kısıtlamak istiyor.

Biz tarih bekliyoruz AB, 5 Balkan ülkesiyle diyalog başlatıyor

Zirvenin dün sabahki bölümünde AB ülke liderleri, 5 Balkan ülkesinin temsilcileriyle biraraya geldi. Sırbistan-Karadağ, Arnavutluk, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Kosova’nın AB üyeliğiyle ilgili çalışmaların tartışıldığı toplantı sonrası AB Komisyon Başkanı Romano Prodi ve Dış Politika Şefi Javier Solana, bir basın toplantısı yaptı. Prodi, “Her ülke kendi başına ele alındı. Geri dönülemez bir süreç başlamıştır. Balkan ülkelerine şimdiden hoşgeldiniz diyoruz” dedi. Solana da “Belgrad ve Priştina, AB’ye hazır olduklarını söyledi. Diyaloğun başlamasını istiyorlar. Temmuz sonundan önce diyaloğa başlayacağız. Bu toplantı çok verimli geçti” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.