İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Loizidou jesti şartsız yapılmış

Türkiye’nin Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Numan Hazar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Rum vatandaşı Titina Loizidou’ya 500 bin dolar maddi tazminat ödenmesi yönündeki kararının Türkiye tarafından şartsız olarak uygulanacağını doğruladı.

Büyükelçi Hazar, ZAMAN’a yaptığı açıklamada, Rumların Türk tarafı aleyhine açtığı, bekleyen 3 bine yakın dava konusunda ise kesin bilgi bulunmadığını belirterek, “Avrupa Konseyi’nin ve AİHM’nin herhangi bir yorumu yok. Ne düşündüklerini bilmiyoruz.” şeklinde konuştu. Büyükelçi, şartsız tazminata ‘evet’ diyen Türkiye’nin, bundan böyle “benzer Rum davalarının Kuzey Kıbrıs’ta kurulacak bir mahkemeye götürülmesi umudunu” taşıdığını belirterek, KKTC’de bu yönde yasal düzenlemeler yapıldığını hatırlattı.

Türkiye söz konusu ‘şartsız’ ödeme kararını, önceki günkü Avrupa Konseyi toplantısında açıklamıştı. Toplantıda tazminat ödenmesinin şartsız kabul edildiğini bildiren Türk tarafına karşılık Rum ve Yunan delegelerin ‘yazılı teminat’ istediği öğrenildi. Bu tepki üzerine Hollandalı temsilcinin araya girerek, “Türkiye açık şekilde kabul ettiğini söylüyor; siz niye bu şekilde davranıyorsunuz. Gerilla savaşına devam etmenizin anlamı yok.” diye çıkıştığı kaydedildi. Avrupa Komisyonu, Loizidou davası konusunda sessiz kalmayı tercih ederken, dava hakkında henüz kesin tutumun olmadığı; durumun, ekimde yapılacak daimi degeleler toplantısında netlik kazanacağı belirtiliyor.

Diğer yandan KKTC, Kıbrıs sorununda mal–mülk konusunun takas ve tazminat yoluyla halledilmesi amacıyla yasa hazırlıyor. Başbakan Derviş Eroğlu, sorunun, “geri dönüşle değil, tazminatlarla” çözülmesinden yana olduklarını vurguladı. Tasarının meclis komitesinde ivedilikle görüşülmesi kararlaştırılırken; tasarıya göre Rumlar, 1974 öncesinde Kuzey’de bıraktıkları taşınmazlar için oluşturulacak “taşınmaz mal saptama, değerlendirme ve tazminat komisyonu”na başvuracak. Tasarının özünde, tazminatı alan Rum vatandaşının, taşınmaz malları için mülkiyet hakkı iddiasından vazgeçmesi bulunuyor. Ayrıca bu kişilere, Türklerin Güney’de bıraktıkları ve devlet lehine feragat ettikleri taşınmaz malları kabul etmeleri halinde tapu verilecek ve sorun takas yoluyla çözülecek. Strasbourg, Lefkoşa, Zaman

Yorumlar kapatıldı.