İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN SU ISITICILARINI KULLANIN

Dün Gran San firması tarafında, şu anda İran’da ithal edilen fakat yakın bir zaman içinde burada da üretilecek, güneş enerjisi prensibiyle çalışan su ısıtıcıları gazetecilere tanıtıldı. Grand San temsilcisi, ısıtıcının yaratıcısının Akademisyen Baris Heruni olduğunu söyledi. 180 lt suyun bu ısıtıcı aracılığıyla 70-80 dereceye, bulutlu hava koşullarında 40-45 dereceye kadar ısıtılabileceği, değerininse 400 Dolar olduğu belirtildi. Bulunduğu yerde kullanılması halindeyse, ısıtıcı maliyeti %25 daha ucuza geliyor. Başlangıçta 6 aydan bir yıla ailelere tahsis edilecek ısıtıcılar, dönem sonunda kullanıcılar tarafından satın da alınabilecek. Grad Holding Başkanı Hrant Vartanyan gazetecilere, halkın ısıtıcıdan faydalanmaları için propaganda yapmaları çağrısında bulundu. Yapılan hesaplamalara göre, bir kişinin günde; 25lt, 50lt ve 100lt su tüketmesi ve ısıtıcıların tüm ülke sathında kullanılması durumunda, yıllık 40, 69 veya 119 milyon Dolar tasarruf sağlanabilecek. Isıtcıların tesis ve bakımına ilişkin hizmetler sunacak uzman ve teknisyenler grubuysa hazır durumda.

Grand holding yöneticisi, firma tarafından gerçekleştirilen ve gene Akademisyen Baris Heruni’nin yaratıcısı olduğu Güneş enerjisi istasyonundan de bahsetti. Henüz deneme aşamasında olan ve %70’nin bitirildiği proje gelecek yıl tamamlanacak.

Bir sonraki projeyse tarım alanında biogazların kullanılması. 5 ve daha fazla hayvan sahibi köylüler, bu aleti kullanmaları durumunda, hayvan atıklarından 4 gün içinde azotlu gübre temini mümkün olacak.

Grand Holding Vanatsor Kimya Tesisi’ni de almak istiyor. Hrant Vartanyan, Senik Gevorkyan’la görüşmelerin devam ettiğini ve yakında olumlu sonuçlanacağını söyledi. Kimya tesisi başlangıçta sigaralar için Asetil Kurdele (jkut), karpit ve korundum üretecek. Burada Ermenistan’ın kendi karpitine sahip olacağının önemi vurgulandı. Tesis üretim maliyetlerinin yüksekliğinden ötürü şimdilik melamin üretmeyecek.

Hrant Vartanyan, Grand San’ın kendi faaliyetlerine ilişkin olarak, İran’la zorlukla da olsa anlaşmaya vardıklarını, Tebriz’de Lamba üretecek ortak bir tesis kurduklarını, böylece önemli bir tütetim pazarı oluşturulmuş oldu.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.