İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TİFLİS ERMENİ OKULU ZOR ZAMANLAR YAŞIYOR

Varazdat Mendelyan 1951’de Leninakan (Gümrü) Pedagoji Enstitüsünü en iyi dereceyle bitirip, bir sonraki yıldan itibaren, tüm biölinçli hayatını, 51 yıl, Tiflis ermeni Okulu’na adıyor.

“Daha Tiflis’e yeni gelmiştim, başkentte 13 ermeni okulu vardı. Benden önceki nesil, bu kentte 45 ermeni okulu olduğunu anlatıyordu” diyor Mendelyan. Emektar öğretmen, bugün Tiflis ermeni okulunun 30 yıllık müdürü.

“Bugün sadece 3 ermeni okulu kaldı, bu, 95 ve 104. 5 ermeni-rus okulu var. Yani o okullarda ermenice ve rusça bölümleri var. Bizde sadece 126 öğrenci okuyor. Geçen yıl birinci sınıfa öğrenci toplayamadık. Bu sene bakalım ne olacak?” diyerek ekliyor Mendelyan.

Gürcistan’da 170’den fazla ermeni okulu bulunuyor. Okul kitapları hariç (Ermenistan’dan yollanıyor), okul ihtiyaçlarını Gürcistan devleti karşılıyor.

“Tiflis’deki ermeni okul binaları, gürcü okulları gibi, umutsuz durumda. Fakat en ciddi mesele, ermeni öğretmenlerin eksikliği. Fizik dersinin biyolog tarafından verildiği okullarımız var” diyor Gürcistan Ermenileri Blğ. Bşk. Henrih Muratyan.

Sovyet yıllarında olduğu gibi, Pedagoji Enstitüsünü bitirenler, Tiflis ermeni okullarında çalışmaya yollanmıyor. Tiflis Ermeni toplumu günden güne erimekte, veliler artık çocuklarını Erivan’a okumaya yollayacak olanağa sahip değiller.

“Burada ermeni okullarındaki öğretmenlerin ortalama yaşı 60-70. Yerlerine geçecek gençler yok” diyor Muratyan.

“Gürcistan’dan gelip, Ermenistan üniversitelerinde okumak için başvuran öğrenciler, kabul sınavlarında, ermeni tarihinden sınav veriyorlar. Ancak, Gürcistan Eğitim Bakanlığı, Ermenistan’dan yollanan tarih kitaplarını reddettiğinden, Gürcistan ermeni okulları tedrisatında bu ders bulunmuyor” diyor Gürcistan Ermeni Yazarlar ‘Vernadun’ Blği Bşk. Jora Snığcyan.

Yakın bir gelecekte, Tiflis’de kalan ermeni okulları, ermeni öğrenci ve öğretmen bulamama gerçeğiyle karşı karşıya.

Tatul Hagopyan, Tiflis-Erivan

Yorumlar kapatıldı.