İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ankara, Ermeni diasporasıyla diyalog kurmakta kararlı

Dışişleri Bakanlığı İstihbarat ve Araştırma Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Ecvet Tezcan’ın, Amerika Ermeni Asamblesi (AAA) yetkilileriyle Washington’da görüşmesi Azerbaycan’ın eleştirisine hedef olurken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Azerbaycan–Ermenistan ilişkilerinin düzelmesinde katalizör olmak istediğini açıkladı.

Önceki gün Hürriyet’e bir açıklama yapan Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Mehmed Aliyev, “Yanlış adımlar atılırsa, Azerbaycan halkının Türkiye’ye sevgisi azalır.” demişti.

Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Tezcan ile görüşmek için, “Önce soykırımı kabul edin’’ şartını öne sürerken, diğer Ermeni kuruluşlarına da, Büyükelçi Tezcan ile görüşmemesi çağrısında bulunmuştu. Ancak Tezcan’ın, ANCA’nın çağrısına uymayan AAA ile bir araya gelerek, yararlı bir görüşme yaptığı belirtildi. Diplomatik kaynaklar, Ermenilerle temas çabasının zamanlamasının tamamen tesadüf olduğu üzerinde dururken, Ermeni kuruluşlar bu hamleyi Amerikan Kongresi gündemindeki sözde soykırım tasarıları aleyhine bir girişim olarak değerlendiriyor.

Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan gayri resmi görüşmeler süreci hakkında bilgi veren Dışişleri Bakanı Gül, Azeri–Ermeni sorununun uzun bir süreden beri var olduğunu, bunun çözümü için taraflara büyük görev düştüğünü belirtti. Türkiye’nin Ermeni sorununa bakışını anlatan Gül, “Ermeni meselesi denince orada bir Ermenistan’da yaşayanlar var; bir de bu ülkede yaşamayıp Ermenistan’ı yönetmeye çalışanlar var. Bunları ayırt etmek lazım. Biz katalizör olacak şekilde her şeyi hızlandırmak istiyoruz.” dedi.

ABD’deki Ermeni kuruluşları ve Ermeni toplumunun önde gelen temsilcileriyle bir araya gelmek üzere New York ve Washington’da temaslarda bulunan Büyükelçi Ecvet Tezcan, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’deki Ermeni kuruluşlar ve liderlerle ilk kez doğrudan temas kurma çabası çerçevesinde, bu hafta başında ABD’ye gitmişti. Büyükelçi Tezcan’ın, Washington’da muhatabı Amerikalı yetkililerle temasta bulunduktan sonra Ermeni nüfusunun yoğun olarak yaşadığı California eyaletinde, Los Angeles kentinde yine Ermeni toplumu temsilcileriyle bir araya gelmeyi planladığı belirtiliyor. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.