İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Patrik Bartholomeos’un ‘ekümenlik’ nitelemesine Türkiye tepki gösterdi

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un, bugün vereceği ‘2. John Paul ve Barış Hareketi’ konulu konferans için Türkiye’nin tanımadığı ‘ekümenlik’ sıfatı ile davetiye göndermesi krize yol açtı.

Türkiye’nin evrensel anlamına gelen ‘ekümenlik’ sıfatının tanınmasının mümkün olmadığını bir emir yazısı ile tüm kamu personeline bildiren Başbakanlık, personelden söz konusu etkinliğe katılmamasını istedi.

Ankara Çankaya’daki Birlik Mahallesi’nde bulunan Vatikan Büyükelçiliği, 2. John Paul’ün göreve gelişinin 25. yılı münasebetiyle bugün bir resepsiyon düzenleniyor. Resepsiyon öncesinde Bartholomeos ‘2. John Paul ve Barış Hareketi’ konulu bir konferans verecek. Bartholomeos’un konferans için bastırdığı ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu davetlilere gönderdiği davetiyede Türkiye’nin tanımadığı ‘ekümenlik’ sıfatını kullanması krize yol açtı. Dışişleri Bakanlığı’nın uyarısı üzerine Başbakanlık Müsteşarı Fikret Üçcan imzası ile tüm kamu personeline etkinliğe katılınmaması bildirildi. Yazıda “Fener Rum Patrikhanesi’nin Lozan Anlaşması müzakereleri sırasında taraflarca bir nevi mutabakat şeklinde kabul olunan statüsüne göre Fener Rum Patrikhanesi’nin yetkileri İstanbul’daki Rum Ortodoks azınlığın dinî ve ruhani hizmetlerini yerine getirmekle sınırlıdır. Bir Türk müessesesi olan patrikhanenin ekümenlik (cihanşümul, evrensel, dünya çapında) olduğunu iddia etmesi ve bu sıfatı kullanması ülkemiz tarafından kabul edilmemektedir.” denildi.

Öte yandan, CHP Milletvekili Onur Öymen, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, Vatikan Büyükelçiliği’nin Patrik için Türkiye’nin kabul etmediği ‘ekümenik’ sıfatını kullanmasıyla ilgili uyarının yapılıp yapılmadığını sordu. Öymen, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, şu soruları yöneltti: “Yabancı büyükelçiliklerin, bulundukları ülkelerin yasalarına saygı göstermeleri temel bir diplomasi kuralı olduğundan, Vatikan Büyükelçiliği’ne gerekli düzeltmenin yapılması için uyarıda bulunulmuş mudur? Fener Rum Patriği, yasaların kendisine vermediği ekümenlik sıfatını yurtiçinde ve yurtdışında kullanmaması için uyarılmış mıdır?”

Sedat Güneç / Ankara

Yorumlar kapatıldı.