İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Yeni Pera´ya yeni Markiz

SATFİYE YUVA KİREÇCİ

İSTANBUL – Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki adıyla ‘Passage Oriental’, Cumhuriyet dönemindeki adıyla ‘Şark Aynalı Çarşı’ ‘Passage Markiz’ olarak faaliyete geçiyor. Hem de giriş katındaki tarihi Markiz Pastanesi’yle birlikte.

1840’lı yıllarda komşuları terzi Mulieri, iplikçi Kalagas, kuaför Kristich,
fotoğrafçı Abdullah, kitapçı Koehler Kardeşler ve Mandus Matbaası’yla birlikte Pera’nın şaşaalı günlerine tanıklık eden ‘Passage Oriental’, 1965 yılında kapılarına kilit vurmuş, ancak alt katında bulunan Markiz Pastanesi neredeyse 20 yıl daha inatla faaliyet göstermişti.

Yahya Kemal Beyatlı’dan Abdülhak Hamit’e, Namık Kemal’den Haldun Taner’e kadar dönemine damga vuran pek çok ünlü insanı ağırlayan Markiz Pastanesi 1980’lerin başında müdavimlerine veda etmek zorunda kalmıştı. Aksoy Grubu’nun 10 yıllık hazırlığı sonucu ortaya çıkan yeni ‘Passage Markiz &Markiz Pastanesi’yse ekim ayında açılıyor.

Pasajın yeni sakinleri

Passage Markiz’in giriş katında efsane Markiz Pastanesi’nin yanı sıra, kafeterya, gazete dergi-köşesi, aksesuvar dükkânı, gözlükçü, çikolatacı ve parfümcü yer alacak. Birinci katta da mağazalar, bar ve restoran bulunacak.

Pasajın ikinci katıysa restoran, eğlence alanı ve organizasyon ofisi olarak ayrılmış.

Üçüncü katta ‘Kristich’ olmasa bile yine en az onun kadar özenli bir kuaför misafirleri bekleyecek. Dördüncü kattaysa düğün organizasyon ofisi ve özel dikimevi bulunacak. Pasajın beşinci katında da rehberlik hizmetlerinin verileceği Info Ofis’le Özel Dikimevi olacak.

‘Markiz Yeniden’ kampanyası

Passage Markiz’in Beyoğlu’nun 1955 yılından önceki muhteşem günlerine dönmesi için bir adım olacağını belirten AK’S Danışmanlık Başkanı Nur Akgerman, “Passage Markiz İstanbul’un 24 saat yaşayan yeni eğlence merkezi olacak. İstanbul’un kaymak tabakasının yanı sıra, entelektüellerine ve turistlerine de hizmet vermek istiyoruz” dedi.

Markiz adını yaşatmak ve ölümsüzleştirmek amacıyla ‘Markiz Yeniden’ adı altında bir kampanya başlattıklarını söyleyen Akgerman şu bilgileri verdi:

“16 Haziran’da başlayıp 31 Ağustos’ta bitecek kampanya kapsamında Markiz Pastanesi’yle ilgili anılarla ve her türlü görsel ve yazılı malzeme toplanarak pasaj içerisinde bir sergi alanı oluşturulacak. Peçete, mönü, Markiz logolu kutulara ve her tür ambalaj malzemesine sahip olan kişileri bu kampanyaya katılmaya davet ediyoruz. Ayrıca burada anısı olanlarla da özel röportajlar yapılacak. Ekim ayından itibaren Markiz logolu yeni ürünlerin de satışına başlayacağız.”

Aksoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy beş kattan oluşan 2 bin 500 metrekarelik pasajı, 1993 yılında Markiz Pastanesi’nin isim hakkıyla birlikte satın aldıklarını ve 6 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi.

Aslına sadık kalınarak restore edilen Markiz Pastanesi’nde müşterileri geçmişin güzel günlerine götürmek amacıyla bir dönem pastanede servis elemanı olarak hizmet veren Selma ve Feride hanımlardan ayrıca Markiz Pastanesi’nin kurucusu Avedis Çakır’ın hayatta kalan torunlarından bilgiler edinilmiş.

Haldun Taner korunmasını sağladı

Markiz Pastanesi LeBon adıyla faaliyet gösterirken 1840 yılında Avedis Çakır tarafından satın alınmıştı. Şark Aynalı Çarşı’nın köşesinde bulunan pastanenin ismini Çakır, Fransız Markiz çikolatalarına düşkünlüğü nedeniyle Markiz olarak değiştirdi.

Pastane Haldun Taner’in çabaları sonucu 1977 yılında Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından korumaya alındı. Pastanenin duvar fayansları Arnoux, ‘Art nou veau’ ve fırını Leuminier imzalı. Tavan kartonpiyer süsleri 1945’te Ermeni usta Cezerliyan tarafından yapıldı.

Yorumlar kapatıldı.