İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: ABD´de yine soykırım çabası

AA – WASHINGTON – Dışişleri Bakanlığı’ndan büyükelçi Ecvet Tezcan, Ermeni toplumunun önde gelenleriyle görüşmek üzere ABD’ye giderken, Amerikan Kongresi’nde ‘Ermeni soykırımının’ tanınması çabaları hız kazandı. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Ermeni kuruluşlara, Tezcan ile görüşmemeleri tavsiyesinde bulunurken, ‘soykırım’ tasarısı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin ardından, üst kanat Senato’ya sunuldu. Tasarı, önce Senato adalet alt komitesinde ele alınacak.

Kısa süre önce ABD Dışişleri’nin bütçe tasarısına yapılan değişiklik önerisiyle ‘Ermeni soykırımının’ dolaylı olarak Senato’da kabul ettirilmesi çabası başarısız olmuştu. Bu yüzden Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine ve Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign, Senato’ya ayrı bir tasarı sundu. Tasarıda, Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarıya paralel olarak, ABD’nin, BM soykırım sözleşmesine taraf olmasının 15. yılında Yahudi soykırımı, Kamboçya ve Ruanda soykırımları anılırken, ders alınması gereken soykırımlar arasında ‘Ermeni soykırımına’ da yer verildi. Tasarıya destek veren 16 senatör arasında Demokrat Parti’de gelecek seçimde başkan adayı olan Connecticut senatörü Joe Lieberman ve North Carolina senatörü John Edwards da var. Lieberman, 2000 seçiminde Demokrat aday Al Gore’un başkan yardımcısı adayı olarak yarışmıştı. Yine Rum – Yunan lobisinin ağırlıklı isimleri, Demokrat Parti Delaware senatörü Joe Biden ve Maryland senatörü Paul Sarbanes tasarının destekçisi. Amerikan siyasi hayatının önemli isimlerinden Kennedy ailesinin üyesi, Demokrat Parti Massachussetts senatörü Edward Kennedy ve daha önce başkanlık için yarışan Bob Dole’un eşi, Cumhuriyetçi Parti North Carolina Senatörü Elizabeth Dole da tasarıya destek veriyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nin önünde de, 10 Nisan’da sunulan, 111 vekilin destek verdiği aynı yöndeki tasarı yer alıyor. Tasarının Temsilciler Meclisi adalet alt komitesinde kabul edilip meclis genel kuruluna getirilmemesi için ABD Dışişleri, vekillere mektup yazmıştı. Ancak tasarı, alt komitede oybirliğiyle kabul edilip genel kurula sevk edildi. Tasarının genel kurul gündemine alınması, Meclis Başkanı Dennis Hastert’ın yetkisinde.

Yorumlar kapatıldı.