İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Diaspora ile gizli temas

Uğur ERGAN/ANKARA

Dışişleri İstihbarat ve Araştırma Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Ecvet Tezcan, ABD’de yaşayan Ermenilerle, iki taraf arasındaki iyiniyeti hayata geçirmek için gizlice görüştü. Kafkasya Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tezgör de, Ermenistan’daki ilgililerle teması derinleştirmekle görevlendirildi.

ABD’deki Ermeniler soykırım iddialarını sürdürürken, Ankara’nın, ABD’de yaşayan diasporanın önde gelenleriyle ‘gizli temas’ kurduğu ortaya çıktı. Bu gizli görüşme, Dışişleri İstihbarat ve Araştırma Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Ecvet Tezcan’ın ABD’ye gitmesiyle gerçekleştirildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün geçen hafta Madrid’de Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’la görüşerek, iki ülke arasındaki ‘mevcut rutin anlayış’ın ‘hızlandırılmış hareket’ haline getirilmesi yönünde anlaşmasından sonra, Ankara çift koldan harekete geçti.

GİZLİLİK KARARI

Madrid sonrası Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan bir dizi değerlendirme toplantısı sonucu, hem ABD’deki diasporanın önde gelenleri, hem de Ermenistan yetkilileriyle gizli temas yapılması kararı alındı. Son derece hassas olan konunun şu aşamada kamuoyuna yansıtılmaması uygun bulundu. Bu karar doğrultusunda Büyükelçi Ecvet Tezcan diaspora ile Kafkasya Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tezgör de, bir süreden beri Ermenistan’daki muadilleriyle sürdürdüğü teması daha da derinleştirmekle görevlendirildi.

TEZCAN ABD’DE

Tezcan’ın ABD’ye gönderilmesi kararından sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği, yapılacak görüşmelerle ilgili gereken bağlantıları sağladı. Kısa süre önce ABD’ye giden Tezcan, diasporanın bazı önde gelenleriyle gizlice buluştu.

YENİ AÇILIM PEŞİNDE

Tezcan, görüşmelerinde Gül ile Oskanyan’ın Madrid’deki teması hakkında bilgi verip, Ankara ve Erivan’ın yeni bir açılım peşinde olduğunu aktardı. Tezcan, Türkiye’nin, iki taraf arasındaki bu iyiniyeti hayata geçirmek istediğini, ancak kendi iç politik ve Azerbaycan’la olan dengeleri de dikkate almak durumunda olduğunu bildirdi.

DESTEK İSTEDİ

Diasporadan gelecek olumsuz davranışların bu iyiniyeti baltalayacağı uyarısında bulunan Tezcan, özellikle Ermenistan’ın içinde bulunduğu zor ekonomik koşullara da dikkat çekti. Ermenistan’daki Ermenilerin de Türkiye ile daha sıcak ilişkiden yana olduğunu diasporaya anlatan Tezcan, ‘‘Diaspora da iki ülke arasında tohumları atılan bu sürece destek olmalı’’ mesajını verdi. Tezcan’ın bir süre daha ABD’de kalması öngörülüyor.

İKİNCİ KOL TEZGÖR’ÜN

Dışişleri Kafkasya Dairesi Genel Müdür Yardımcısı Ertan Tezgör de, daha önce temas halinde bulunduğu Ermenistan’daki muadilleriyle ilişkisini sıklaştırdı. Sözde soykırımın tanınmasına yönelik ABD Kongresi’nde yapılan girişimlerin, süreci olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Tezgör, Erivan’dan diasporaya baskı yapmasını istedi.

JESTE JEST GELİR

Tezgör, Ermenistan anayasasında bulunan Türkiye’den toprak talebi ve soykırım suçlamalarının çıkarılması durumunda, Ankara’dan anında karşı bir jestin geleceğini Erivan’a iletti. Ankara’nın bu jestinin öncelikle sınırın açılıp sınır ticaretine imkan tanımak olduğu öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.