İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Markiz geri döndü

Nice evlenme tekliflerine sahne olan, kravatsız, şapkasız girilmeyen tarihi Markiz Pastanesi 23 yıl aradan sonra tarihin sarı yapraklarından çıkarak İstanbullular ile buluşmaya hazırlanıyor

İstanbul’un ünlü semti Beyoğlu’nun efsane mekanı Markiz Pastanesi ve hemen arkasındaki Şark Aynalı Çarşı, ‘Passage Markiz’ adıyla yeniden doğuyor. Tarihi pastane, 23 yıl aradan İstanbullular’la buluşacak. Aksoy Grubu’nun 1993 yılında satın aldığı ve 5-6 milyon dolarlık yatırımla günümüze kazandırdığı pasaj ve pastanenin ekim ayında faaliyete geçmesi planlanıyor. Tarihi Markiz Pastanesi’nin yanı sıra ünlü markaların ve işletmelerin buluşacağı Passage Markiz, dünya trendlerini yansıtan, eğlence ve alışverişin iç içe geçtiği nostaljik bir mekan olarak hizmet verecek.

Yaşaması önemli

Tarihi pastane ve çarşının yeni sahibi Aksoy Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aksoy, ‘Passage Markiz’ öyküsünün altında paradan ziyade manevi değerlerin yattığını söyledi. Markiz’in karşısındaki Richmond Otel’in de sahibi olan Mustafa Aksoy, ‘Otelimin karşısında yıllarca üzerinde satılık levhası taşıyan Markiz’in durumu hep beni üzerdi. Ben Markiz’i otelimle birlikte tanıdım. Daha önce imkanım olmamıştı. Markiz’in görkemli döneminde buraya girmek herkesin harcı değildi, ben giremedim. Dönemin belediye başkanının teşvikleriyle burayı satın aldım. Amacım Beyoğlu’na mal olmuş bu tarihi değeri yaşatmak ve korumak. Bu paradan çok daha önemli’ dedi.

Pasajın tanıtımını yapan AK’S Danışmanlık Başkanı Nur Akgerman ise ‘Markiz Yeniden’ kampanyası ile 16 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında Markiz Pastanesi ile ilgili fotoğrafları toplayıp anıları dinleyeceklerini söyledi. Beyoğlu’nun cazibe merkezi olmaya aday Passage Markiz’in restorasyonuyla ilgilenen Mimar Ali Çiçek de Markiz’de hüzünlü bir öykü yaşayanlardan. Bir zamanlar masasında oturup kahve içtiği pastanenin bugün mimarlığını yapan Çiçek, şunları anlattı: ‘Markiz’e ben de ilk 16 yaşında adım attım. Pastanenin kapısında şapka satılırdı. En son 1977’de girdim Markiz’e, öğle yemeğimi yedim. O zaman bir mimarlık ofisinde desinatördüm, şimdi buranın mimarıyım. Burası bir müze, aslında buraya ben değil hiçbir mimar yetemez.’

Kimler geldi kimler geçti

Atatürk’ten Orhan Veli’ye, Abdülhak Şinasi Hisar’dan Van der Goltz Paşa’ya kadar döneminin ünlü isimlerini ağırlayan Markiz Pastanesi, sanatçılara da ilham verdi. Tarihi mekanın adı hala Ümit Yaşar Oğuzcan’ın, ‘Ayten’e yazdığı unutulmaz şiirle birlikte anılıyor. Oğuzcan’ın dizeleri şöyle:

Ayten’in sonu

Ayten’i Markiz pastanesinde vurdular / Onu ben vurdum / Ayten kanlar içinde düştü yere / Bense ağlıyordum

Şimşek gibi loşluğunda markizin / Bir usturaydı ellerimde parlayan / Vurdum, ve baktım dağılmış yüzüne / Dedim; O da güzeldi bir zaman …..

Önce bir garson gördü ikimizi / Sonra yabancı adamlar gördü, kadınlar gördü / Ayten’i hiç ayıplamadım / O anda kim olsa ölürdü

Renkli bir balon gibi sönüverdi / Koluna gömleğimin kanı damladı / O lekeden başka şimdi / Ayten’den eser kalmadı

Aldılar götürdüler beni / Bu cinayetin hesabını sordular / Dedim: Ayten’i ben vurmadım / Onu Markiz pastanesinde vurdular.

Feride ÇIKIT – İSTANBUL

Yorumlar kapatıldı.