İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Diasporanın oyunu

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi Başkanı Ercüment Kılıç, Osmanlı döneminde Ermenilere ait sigorta poliçelerinin bugün Amerikan ve Fransız şirketlerinin elinde olduğunu söyledi.

ABD’de yaşayan Ermeniler, Türkiye’yi bu kez ekonomik olarak sıkıştırmak için yeni bir tezgah peşinde. Diaspora, ellerindeki eski poliçelerle Osmanlı’nın mirasçısı saydıkları Türkiye’den ‘soykırım tazminatı’ istemeye hazırlanıyor.

Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Ercüment Kılıç, Türkiye dışındaki Ermenilerin (diaspora), Türkiye’ye karşı müthiş bir tazminat oyunu planladıklarını belirterek, Türk yetkililerin dikkatli olmalarını önerdi.

Kılıç, 100- 150 yıl önce Osmanlı döneminde Ermeni vatandaşlarına ait sigorta poliçelerinin bugün iki Amerikan, bir de Fransız şirketinin elinde bulunduğunu bildirdi. Kılıç, ‘‘1875-1923 yıllarına ait o zamanki değeri 10 milyon dolar olan bu poliçelerin şimdiki değeri trilyonları buluyor’’ dedi.

TRİLYONLARCA TUTAR

Kılıç, daha önce bu poliçelerin zaman aşımına uğradığı belirtilirken, son olarak Ermeniler’in yoğun olarak yaşadığı ve etkili oldukları Kaliforniya’da Vali Gray Davis’in bu konuda zaman aşımının kalktığı yönünde açıklaması bulunduğuna dikkat çekti.

Kılıç, bu durumda, zamanında etkili önlemler alınmazsa, Ermeniler’in sigorta firmalarından, firmaların da Türkiye’den trilyonlarca lira tutarında ‘Soykırım Tazminatı’ isteyebileceklerini belirtti. Kılıç, ‘‘Türkiye, ABD’nin dev bankacılık ve sigortacılık firmalarıyla karşı karşıya kalabilir. ABD’de bankacılık ve sigortacılık lobileri çok güçlüdür’’ diye uyardı.

LOBİLER KULLANILMALI

Kılıç, 1875-1923 dönemine ait sigorta poliçelerinin New York Life ve Equitable Life Assurance Society Of U.S. (yeni adı Axa Financial) olan ABD şirketleri ile Insurer Union Vie adlı Fransız şirketinin elinde bulunduğunu bildirdi. Bu konuda, Ermeni lobisi ile sigorta şirketleri arasında yoğun işbirliği bulunduğuna değinen Kılıç, ‘‘Osmanlı’nın mirasçısı olarak Türkiye’yi gördükleri için, talepler Türkiye’ye yönelebilir’’ dedi.

Kılıç, bu konuda Yahudi lobisinden sonra en güçlü olan Japon lobisi ile temasa geçilmesinin zorunlu olduğunu savunarak, ‘‘Japonlar, Türkleri çok severler. Türkiye’ye olumsuz bakmazlar. Bu olanağı kullanmalıyız’’ dedi.

Kaliforniya Valisi Davis destekliyor

Sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla birlikte seslendirilen, ‘hayat sigortaları’ ödemeleri 2000 yılında gündeme gelmişti. Los Angeles Times’da 31 Ağustos 2000’de yayınlanan bir haberde, Kaliforniya Valisi Gray Davis’in, Ermenilerin 1915’te Türkiye’de hayatını kaybeden hayat sigortalı yakınları için sigorta şirketleri aleyhine dava açmasına yeşil ışık yakabileceği belirtiliyordu. Ermine lobisine yakınlığıyla bilinen Vali Davis, o tarihte zaman aşımını 2010 yılına kadar uzatacak bir yasa tasarısını gündemine almıştı.

3 BİN 600 POLİÇE SATILMIŞ

Sözkonusu tasarı yasalaştıktan sonra 12 Nisan 2001’de ise New York Life Insurance adlı sigorta şirketi, 1915 olaylarında ölen Ermenilerin mirasçılarına 10 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Şirket Türkiye’de 1914’e kadar 8 bin poliçe satmış, bunların 3 bin 600’ü Ermeni vatandaşlarınca satın alınmıştı. Bütün bu gelişmelerden sonra ödeme yapmak zorunda kalan Amerikan sigorta şirketlerinin, bu ödemeleri nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti aleyhine tazminat davası açabilecekleri bildirilmişti.

Yorumlar kapatıldı.