İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Murat Çelik: Patrik Yargılanacak -star

Elimizdeki belge, İstanbul Fatih 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nin bir Tensip Tutanağı.
Üzerinde şunlar yazıyor:

Esas No: 2003/380

Hakim: Alamettin Akar 19531

Katip: Serkan Satılmış

Davacı: Kamu hukuku

Müşteki: Bujidar Çipof

Sanıklar: 1. Dimitri Bartholomeos Arhondoni

(…)

Suç: Dinlerden birine ait ibadet ve ayinden başkalarını men etmek.

Suç tarihi: 31.10.2002

Sanık: Patrik Bartholomeos

13 sanıklı davada birinci isim, Fener Rum Ortodoks Partiği Bartholomeos.

Kendini ‘ekümen’ yani evrensel ilan eden Patrik, 18 Eylül 2003 Perşembe günü saat 09.30’da Fatih 3’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

Patrik Bartholomeos, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 175/1’inci maddesinden yargılanacak. Madde, sanığın suçlu bulunması hakkında 6 aydan bir yıla kadar hapis ile cezalandırılabileceğini söylüyor.

Keyfi karar mahkemelik

Dava konusu ise kısaca şöyle:

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, başında bulunduğu Sen Sinod Meclisi Üyeleri’nin de ortak olduğu kararla (ki davanın diğer sanıkları da zaten bu üyeler), Bulgar Ortodoks Kiliseleri Vakfı Rahibi Konstantin Kostof’u ruhanilikten azletmişti. Yani Bulgar Rahip Kostof’un din adamlığı kimliğini elinden almıştı.

Kendisi elbette inkar ediyor ama, Bartholomeos’un bu kararının ardında, ‘Bütün ortodokslar Helen’dir’ düşüncesi yatıyordu.

Rum Patriği’nin amacı açıktı: ‘Türk ve diğer ortodoksları Rumlaştırmak’.

İlk ifade

Patrik Bartholomeos, mahkemeye verdiği ilk ifadede, ‘Patrikhanemiz, Türkiye’de bulunan, ırkı ne olursa olsun tüm ortodoksların en üst ruhani makamıdır’ diyor.

Bulgar rahibi din adamlığından azletme konusunda da Patrik’in savunması şu: ‘Kendisine bu ruhanilik makamını veren de bizim Patrikliğimizdir. Atamayı yapan, azletmeye de yetkilidir.’

İşte durum bu…

Şimdi beklenen ise yargının; kendini ‘ekümen’ olarak adlandıran, ama aslında Eyüp Kaymakamlığı’na bağlı bir din görevlisi olan Bartholomeos ile ilgili ne karar vereceği…

* *

(kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.