İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Ayasofya’da muhteşem konser

7 Haziran 2003— Şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın (İKSV) düzenlediği 31. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında Ayasofya Müzesi’nde konser verdi.

Gökçen Koray’ın yönettiği İstanbul Devlet Operası Korosu’nun da orkestraya eşlik ettiği konserin ilk bölümünde, Ahmed Adnan Saygun’un Yunus Emre Oratoryosu’ndan “Benim adım dertli dolap”, “Aşkın aldı benden beni” ve “Sensin kerim sensin rahim Allah sana sundum elim” adlı koro parçaları seslendirildi.

Arjantinli besteci Ariel Ramirez’in “Misa Criolla” başlıklı yapıtının sunulmasının ardından ikinci bölümde, vokal müzik yapıtlarının en tanınmışlarının başında gelen Wolfgang Amadeus Mozart’ın son eseri “Reguiem” seslendirildi.

Konserin solistleri arasında, ünlü soprano Yelda Kodallı’nın yanı sıra, mezzosoprano Wilke Te Brummelstroete, tenor Daniil Shtoda ve bas Manfred Hemm, Natali Buck, Joaquin Asiain ve Coco Nelegatti Ensemble yer aldı.

70 kişilik koro ve 40 kişilik orkestra ekibinin yer aldığı konser sırasında basın mensupları müzeye alınmadı. Basın mensuplarının, konserden hemen önce gerçekleştirilen genel provada çekim yapmalarına izin verildi.

Ayasofya Müzesi konseri, Türkiye’de çok sesli müzik yaşamının gelişmesinde büyük emeği geçen, aynı zamanda İKSV’nin kuruluşunda ve ilk yıllarında büyük hizmet vermiş olan Cevat Memduh Altar’ın anısına ithaf edildi.

KONSER MEKANLARI

31. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki programında, biri korolu 7 orkestra konseri, 6 oda orkestrası konseri, 7 resital, 3 oda müziği dinletisi, 8 geleneksel müzik konseri, 1 dans gösterisi ve 1 oratoryo olmak üzere 34 gösteri yer alıyor. Bu etkinlikler Aya İrini Müzesi, Atatürk Kültür Merkezi, Açıkhava Tiyatrosu’na ek olarak, Ayasoyfa Müzesi, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Sarayı Tiyatrosu, Arkeoloji Müzesi, Darphane-i Âmire, Rahmi M. Koç Müzesi, Schneidertempel Sanat Merkezi, Sent Antuan ve Üç Horan Kiliseleri’nde gerçekleşecek.

CECILIA BARTOLI İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ’NDE

Grammy ödüllü dünyaca ünlü mezosoprano Cecilia Bartoli, 31. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında 22 Haziran Pazar günü Aya İrini Müzesi’nde bariton Oliver Widmer ile birlikte bir konser verecek.

Roma’da profesyonel şancı bir ana-babanın kızı olarak doğan dünyaca ünlü mezosoprano Cecilia Bartoli, ilk eğitimini Santa Cecilia Konservatuvarı (Roma)’da aldı.

Cecilia Bartoli kariyerinin başlangıcında Herbert von Karajan, Daniel Barenboim ve Nikolaus Harnoncourt ile çalıştı. 1988 yılındaki ilk sahne performansını gerçekleştiren Bartoli bu tarihten sonra aralarında Claudio Abbado, Pierre Boulez, Riccardo Chailly, William Christie, Myung-Whun Chung, Charles Dutoit, Christopher Hogwood, James Levine, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Sir Simon Rattle, Giuseppe Sinopol, Sir Georg Solti ve Franz Welser-Möst’ün de bulunduğu dünyaca ünlü şeflerle çalıştı.

Bartoli’nin 10’u aşkın opera kaydı ve birçok solo CD’si bulunuyor. Sanatçın 1999 sonbaharında çıkardığı ‘Vivaldi’ albümüyle Antonio Vivaldi’nin hiç bilinmeyen operalarının gün ışığına çıkmasını sağladı ve olağanüstü bir başarı elde etti. Bu albüm aynı zamanda Bartoli’ye dünyanın her yerinden sayısız ödül getirdi.

2001 Ekim’inde Gluck’un operalarından aryaları seslendirdiği albümü piyasaya çıkan Cecilia Bartoli ‘En İyi Klasik Vokal Performansı’ dalında 2002 Grammy ödülünü aldı. Barok repertuarın gizli kalmış değerli yapıtlarını müzik dünyasına sunan Cecilia Bartoli’nin ‘Gluck Italian Arias’ adlı albümü birçok müzik listesinde yılın en iyi albümü seçildi.

BAVYERA RADYOSU SENFONİ ORKESTRASI

Lorin Maazel yönetimindeki Bavyera Radyosu Senfoni Orkestrası 2, 3 Temmuz’da, Ivan Fischer yönetimindeki Budapeşte Festival Orkestrası da 23, 24 Haziran’da AKM’de birer konser vereceği festival boyunca, pek çok ünlü orkestra İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Resitaller ve oda müziği konserlerinin gerçekleştirileceği festivalde, ünlü piyanist Fazıl Say, 3 Temmuz’da Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde şair Metin Altıok anısına bestelediği ‘Bir Yarım Umuttur Elimizde Kalan Göğüslemek İçin Karanlık Yarınları’ oratoryosunu seslendirecek. Fazıl Say ayrıca, 10 Haziran’da Zeytinburnu Olivium Outlet Center, 11 Haziran’da Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi ve 12 Haziran’da da Ümraniye’deki Şehir Tiyatroları Ümraniye Sahnesi’nde birer gösteri sunacak. Festivalde bu yıl Tarih Vakfı Darphane-i Amire’de geleneksel müzik konserleri verilecek. 16 Haziran’da Bezmara Topluluğu, 17 Haziran’da Kani Karaca’nın da katılacağı ‘Osmanlı-Türk Geleneğinde Fasıl Musikisi’, 18 Haziran’da ’19. Yüzyılda Fasıl’, 19 Haziran’da da ‘On Saz Semaisi’ gerçekleştirilecek. Rahmi Koç Müzesi’nde de 20 Haziran’da yapılacak konserde, ‘İlahiler ve Nefesler’den örnekler sunulacak.

25 Haziran’da İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde ‘Boğaziçi Mehtaplarında Sultanlarla Vals’ adlı gösteri gerçekleştirilecek. Festivalin tek dans gösterisi ise 16 Haziran’da AKM’de Zeynep Tanbay tarafından sunulacak.

(kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.