İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ermenilerce katledilen Türklere şehitlik yaptırılıyor

Erzurum’un Aşkale ilçesi Ortabahçe (Cinis) köyünde Şubat 1918’de Ermeni Taşnak çeteleri tarafından katledilen 587 Türk’ün anısına yaptırılan şehitlik 7 Haziran’da açılacak.

Şehitlikte katledilen Ortabahçelilerin yanı sıra Merdiven, Aptalcık, Tazegül ve Atlıkonak köylerinden getirilerek öldürülen Türklerin de kalıntıları yer alacak. Atatürk Üniversitesi Türk– Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, katliam alanının Cinis köyünün merkezindeki cami bahçesi olduğunu kaydetti. Ortabahçe köyünde yaşayanların, cami bahçesinde bulunan katliam mağduru 587 kişinin iskeletlerini 1969 yılında çıkardıklarını dile getiren Kürkçüoğlu, ‘’Şehitlerine sahip çıkmak amacıyla köylüler, katliam mağdurlarının cami bahçesinden çıkardıkları iskeletlerini toplu olarak köy mezarlığına defnetmişler.’’ diye konuştu. Şehitlik için çevre düzenlemesinin hızla yapıldığını bildiren Kürkçüoğlu, anıtın 7 Haziran’a yetiştirileceğini söyledi.

Belgeler arşivlerde mevcut

Katliamla ilgili belgelerin Başbakanlık ile askerî tarih arşivlerinde yer aldığını anlatan Kürkçüoğlu, 1 Mart 1918’de Ortabahçe köyüne giren 1. Kafkas Kolordusu’nun da katliama tanık olduğunu belirtti. O tarihte 1. Kafkas Kolordusu’nda asteğmen olan Şevket Süreyya Aydemir gördüğü manzarayı şu cümleyle dile getiriyordu: “Cinis’te bütün köy halkını ayakta ve köyün girişinde bekliyor gördük. Fakat bunlar bir ölü kafilesiydi. Köyden çıkarılan, köye gireceğimiz yol üstünde süngülenirken birbirine sokulan ve yapışan kadın, erkek, çocuk bu insanlar, dayanılmaz bir soğuk altında kaskatı donmuşlar ve öylece kalmışlardı.”

Atatürk Üniversitesi Türk–Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi tarafından yaptırılan şehitliğin inşaına, Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi, Bayındırlık İl Müdürlüğü ve Kandilli Garnizon Komutanlığı’nın da yardım ettiği bildirildi. Recai Morkoç, Erzurum

Yorumlar kapatıldı.