İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Türkiye AB taahhütlerinin gerisinde

Didem Tuncay/Ankara

NTV

5 Haziran 2003— Yeni ulusal programı 15 Haziran’a kadar yetiştirmeye çalışan AB Genel Sekreterliği’ni ise, kurumların yetki devrine yanaşmamaları ve ulusal güvenlik kaygıları zorluyor.

İlk ulusal programını, 2001 yılının Mart ayında yayınlayan Türkiye, AB’ye, Birlik müktesebatına uyum için 1 yıl içinde bir dizi önceliği yerine getirme taahüdünde bulunmuştu. Süre neredeyse 15 ay önce doldu, Ancak Türkiye’nin, Avrupa Birliği’ne verdiği kısa vadeli taahütlerin, bugüne dek sadece yüzde 48’ini yerine getirebildiği öğrenildi.

Örneğin, kısa vadeli öncelikler arasında yer verilmesine karşın, Türk-İş kurumunun kurulması hakkındaki kanun tasarısı, Ulusal ajansın kuruluş ve görevleri hakkındaki kanun tasarısı çıkmadı. Türkiye, taahütte bulunmasına karşın, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne de katılmadı. Ozon tabakasını incelten maddelere ilişkin Montreal Protokolü değişikliği onaylanmadı.

YENİ PROGRAM HAZIRLANIYOR

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği ise hazırlanmakta olan yeni Ulusal Pragramı 15 Haziran’a kadar yetiştirmeye çalışıyor. Ancak, bazı kurumların yetkilerinden vazgeçmek istememeleri ve ulusal güvenlik kaygılarının Genel Sekreterliği zorladığı belirtiliyor.

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği kaynakları, bazı kurumların “Ulusal Program bizim istediğimiz şekilde hazırlansın; eleştiri gelirse daha sonra değiştirilir” gibi bir yaklaşım için olduğunu kaydediyorlar.

Şimdiden, Ulusal Programın hizmetler, sermayenin serbest dolaşımı, deniz ulaşımı ve devlet yardımlarına ilişkin bölümlerine Avrupa Birliği’nden eleştirilerin geleceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Yorumlar kapatıldı.