İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

milliyet: Üç büyük dinin şarkıları 550. yılda yine aynı sahnede

3 Haziran gecesi dinler ve milliyetler bir kez daha aynı sahnede buluşacak. Sekiz yıl önce başlayan, beş yıldır da Beyoğlu Belediyesi’nin katkısıyla sürdürülen Asırlarda İstanbul’u Birlikte Yaşamak konseri İstanbul’un fethinin 550’nci yılı kutlamaları nedeniyle bu sene daha görkemli olacağa benziyor. Konserin en önemli özelliği üç büyük dinin korolarının aynı makamları ve akortları kullanarak ilahilerini seslendirmeleri. İki bölümden oluşan ve ilk bölümünde dini, ikinci bölümünde dini olmayan eserlerin bulunduğu konserde kimi zaman korolar birbirlerine eşlik edecekler.

Yüzyıllarca farklı din ve kültürden insanların barış içinde yaşadığı İstanbul’un 550’nci fetih yılında daha çok önem kazanan Asırlarda İstanbul’u Birlikte Yaşamak konserinde Los Paşaros Grubu’ndan Musevi türküleri dinlemek de mümkün, Üç Horan Kilisesi Akapella Korosu’ndan İncil’de geçen bir hikayeyi anlatan “Büyük Müjde” adlı ilahiyi de. Yakarış Müzik Topluluğu “Sevdim Seni Mabuduma” isimli ilahiyi, Sevan Şencan Çok Sesli Korosu “Üsküdar’a Giderken”i, Kosta Kostanoğlu Rumca şarkılarını, Sinagog İlahileri Korosu ise Türk-Yahudi bestekarı Mısırlı İbrahim Efendi’nin bir parçasını yine bu çok renkli konserde seslendirecek. Konserin bir de “ilk”i var. Fatih Sultan Mehmet’in bir güftesine yapılan beste ilk defa Asırlarda İstanbul’u Birlikte Yaşamak Konseri’nde dinleyiciyle buluşacak. Tabii bunlar sadece buraya yazabildiklerimiz. Koroların repertuvarı oldukça geniş. Türkiye’nin yaşayan tek akordeoncusu olarak nitelenen Prof. Edward Aris de konserde.

“Konseri New York’ta yapmak istedik”

Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş bu etkinliği gerçekleştirdikleri için memnun: “İstanbul’un fethinin militarist bir olay olarak ele alınmasına karşıyım. Fethi kültürlerin buluşması olarak görüyorum. Herkesin kimliğine, inanışına saygı gösteren, hoşgörülü bir yaşam biçimini ortaya koyan bir anlayış var. 550’nci yıl kutlamalarında bunu ön plana çıkarmak istedik. Her yıl konser daha da zenginleşiyor, bu da bizi mutlu ediyor.”

Topbaş, Asırlarda İstanbul’u Birlikte Yaşamak konserinin bugüne dek hep olumlu tepkiler aldığını söylüyor: “Bir konserden sonra yanıma bir grup yaklaştı. Aslında protesto etmek için gelmişler ama o kadar beğenmişler ki tebrik edip gittiler. Bu konseri yurtdışına da taşımak istiyoruz. Böyle bir girişimimiz oldu ama sonuç çıkmadı. 11 Eylül’ün seneyi devriyesinde Amerikan Konsolosluğu’na bu teklifi götürdük. Konseri New York’a taşımak istedik. Kan ve şiddetin, gözyaşının olduğu; terörün had safhaya çıktığı ve insanlığı korkuttuğu bir dönemde 550 yıldır süren birlikteliğimiz dünya için iyi bir mesaj olabilirdi. Belki bu projeyle ilgilenen olur.”

Ayşe Egesoy’un sunduğu konser 3 Haziran gecesi saat 20.00’de AKM Büyük Salon’da gerçekleştirilecek.

Konsere kimler katılıyor

• Yakarış Müzik Topluluğu (Şef; Taşkın Sabah)

• Üç Horan Kilisesi Akapella Korosu (Şef; Baş Muganni Nişan Çalgıcıyan)

• Sinagog İlahileri Korosu (Şef; Yako Taragano)

• Los Paşaros Grubu (Şef: Selim Hubeş)

• Sevan Şencan Çok Sesli Korosu (Şef: Sevan Şencan)

• Prof. Edward Aris

• Kosta Kostanoğlu-Tuğba Demir

• SSB Dans Topluluğu (Serkan Bozkurt)

Yorumlar kapatıldı.