İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ermeni katliamının yeni belgeleri çıktı

Iğdır’ın Tuzluca ilçesi Gedikli köyünde, Ermeni çeteciler tarafından 20 Ağustos 1919 tarihinde katledilen 96 Türk’e ait toplu mezarın ortaya çıkarılması için başlatılan kazı çalışması dün tamamlandı.

Gedikli köyünde kazı çalışmalarını yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kulaz, yapılan kazının amacına ulaştığını, Ermeni katliamının belgelendiğini ifade ederek, kazıda, Türklere ait 10 kafatası ile çok sayıda iskelet parçası çıkarıldığını söyledi.

Diğer iskelet parçalarının çıkarılmasına gerek olmadığını anlatan Kulaz, toplu mezardan insan iskeletinin dışında, balta, dirgen, bıçak gibi kesici ve delici aletlerin de çıkarıldığını kaydederek, ‘’Ermeniler tarafından katledilen Türklerin cesetlerinin, burada üst üste yığıldığını belirledik. Erkeklerin yanı sıra kadın ve çocukların da katledildiğini tespit ettik. Kazıda, kadınların kullandığı bazı süs eşyaları ile giysilerin parçalarını da çıkardık.’’ dedi.

Çıkartılan kafatası ve iskelet parçalarından örnekler alındığını, diğer iskelet parçalarının da şehitlik olarak düzenlenmesi planlanan toplu mezara tekrar defnedildiğini belirten Kulaz, çıkan eşyaların ise Kars Müzesi’nde koruma altına alınacağını söyledi. Kulaz, 2 gün süren kazı çalışmalarının ilk gününde 6 kişilik, ikinci gününde ise 4 kişilik ekibin görev yaptığını kaydetti. Bu arada, Gedikli köyünde yaşayanlardan bir kısmı da kazı çalışmalarına yardım etti.

Kazı ekibinde yer alan Kars Müze Müdürü Necmettin Alp, çıkartılan giysi parçaları, takılar ve diğer eşyaların, incelenmek üzere Türk Tarih Kurumu’na gönderileceğini söyledi. Kazı çalışmalarını takip eden Tuzluca Kaymakamı Orhan Çifçi de, toplu mezarın bulunduğu alana anıt yaptırılmasının planlandığını, bunun için çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını bildirdi. Bu arada kazı çalışmalarını takip eden Gedikli köyü sakinleri, dedelerine, ninelerine ait iskeletlerin ortaya çıkmasını üzüntüyle izledi. Emin Öztop, Iğdır

Yorumlar kapatıldı.