İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Sözde soykırım, ABD Senatosu’nda da hortladı

ABD Kongresi’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nin Adalet İşleri Komisyonu’nda “Ermeni soykırımı’ ifadesi kullanılan bir tasarının kabul edilmesinden sonra, soykırım iddialarının dolaylı yoldan tanınmasını amaçlayan bir tasarı da, Kongre’nin üst kanadı Senato’ya getirildi.

Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign ve Ermenilerin yoğun olduğu eyaletlerden New Jersey Demokrat Senatörü Jon Corzine, Dışişleri Bakanlığı’nın 2004 yılı bütçe yasasına ek olarak sundukları değişiklik önerisinde, ‘Ermeni soykırımı’ ifadesine de yer verdiler. Senatörlerin değişiklik önerisi, kısa süre önce Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’na sevk edilen tasarı gibi, “ABD’nin BM soykırım sözleşmesini uygulamaya koymasının 15. yıldönümünün anılması ve geçmiş soykırımlardan ders alınarak, yenilerine fırsat tanınmamasına” işaret ediyor. Geçmiş soykırımlar arasında ise Musevi soykırımının yanı sıra Ruanda ve Kamboçya’daki soykırımlar ile sözde Ermeni soykırımı yer alıyor.

Ermeni lobisinin desteğiyle, soykırım iddialarının ABD Kongresi’nde dolaylı olarak tanınmasına yönelik değişiklik önerisi, Dışişleri Bakanlığı 2004 yılı bütçesi, uluslararası yayın faaliyetleri ve 2004–2007 yılları arasında barış gücü faaliyetleri bütçelerini düzenleyen bir tasarıya eklenmek üzere sunuldu. Dolayısıyla, küçük değişikliklerle kabul edilmesi beklenen bu tasarıya yapılacak ekle birlikte, ‘Ermeni soykırımı’ ifadesinin de ‘bir şekilde’ Kongre’den geçirilmesi amaçlanıyor. Washington, aa

Yorumlar kapatıldı.