İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Çocukları bile süngülemişler

Turgay İPEK/IĞDIR, DHA

Osmanlı’yı soykırım yapmakla suçlayan Ermenilerin, Doğu Anadolu’da yaptıkları katliamlardan biri daha ortaya çıkarıldı. Iğdır’ın Gedikli Köyü’nde açılan 9. mezardan çıkan Türklere ait cesetlerde inanılmaz işkence izlerine rastlandı.

SÜREKLİ soykırıma uğradıklarını iddia eden Ermenilerin 1’inci Dünya Savaşı sonrasında Türklere yaptığı katliamı gözler önüne seren toplu mezarlardan 9’uncusu, dün Iğdır’ın Tuzluca İlçesi’ne bağlı Gedikli Köyü’nde ortaya çıkarıldı. 96 Türkün mezarı, yabancı gözlemciler nezaretinde açılırken dün 2 çocuk, bir kadın ve bir erkeğin iskeletleri bulundu. 24 Ağustos 1919’da Ermenilerin toplu katliam yaptıkları ‘Celil’in Evi’ndeki kazıda 4 Türk’ün kafatası ve iskeletlerindeki süngü, şiş, balta izleri mezalimi sergilerken, mezardan suç aleti şişler de çıktı.

Van 100’üncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Abdusselam Uluçam başkanlık ettiği kazıya Arkeoloji Bölümü öğretim üyeleri ile köylüler de katıldı. Kazıyı nemli gözlerle izleyen köylüler ‘Ermeni Mezaliminin Kanıtı İşte Gedikli Köyü’ pankartı açtı. Kazı çalışmalarına sağanak yağmur başlaması üzerine ara verildi. Kazı çalışmalarına bugün devam edilecek.

BABASI KURTULMUŞ

Kazı çalışmalarını izleyenler arasında, Gedikli katliamından yaralı kurtulan üç kişiden biri olan ve 88 yaşında ölen Esat Acar’ın aynı köyde yaşayan 59 yaşındaki oğlu Abbas Acar da vardı. Acar, babasının anlattıklarını şöyle aktardı:

‘‘Ermeniler köylüleri ‘Size elbise dağıtacağız’ diye toplamışlar. Bir bölümü kaçmış. Yaklaşık 100 kişiyi köy içindeki ‘Celil’in Evi’ne toplamışlar. Ermeniler, kılıç ve süngülerle katliam yapmışlar. Kaçanlar, Ermeniler gittikten sonra köye dönmüşler. Dönenler, aşırı kokudan rahatsızlık duymuşlar. Ölüleri çıkaramayınca evin üzerindeki toprak damla çökertmişler.’’

Bu bir felaket

Kazıya katılan Avusturya Bilim Akademisi üyelerinden Prof. Dr. Eric Fiegl, gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Ermeni terörüyle ilgili ‘Bir Terör Efsanesi’ adlı eseriyle tanınan Prof. Fiegl, çıkan kemik parçalarını ve kafataslarını görünce ‘Korkunç, felaket’ dedi. Türkiye’nin kendini anlatmak konusunda haddinden fazla zaman kaybettiğini, bütün etrafı çevrili küçük ülkeye sahip Ermenilerin ise katliam propagandalarıyla büyük başarı sağladığını anlatan Fiegl, şöyle konuştu:

‘‘1.5 milyon Ermeninin katledildiğine dünyayı inandırdılar. Ermeni diasporası, yalancının daniskası olmasına rağmen, öyle yetenekli çalışmalar yapıyorlar ki olayları kendi lehlerine çeviriyorlar. Koskoca Türkiye bunu yapamıyor.’’

Ermeniler toplu mezar var desin, açalım

Kazıda bir konuşma yapan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Osmanlı arşivlerinde köyde katliam yapıldığına dair belgelerin bulunmasından sonra katliamdan yaralı kurtulan 3 kişinin çocuklarının bilgilerine başvurarak, toplu mezar yerini tespit ettiklerini söyledi. Ermeni katliamlarına ait 100 kadar toplu mezarın tespit edildiğini işaret eden Prof. Dr. Halaçoğlu, ‘‘Bir kez daha görülüyor ki, Ermeniler Türkiye’de katliam yapmış. Katliamdan söz eden Ermeniler, şurada ‘toplu mezar var’ desinler, onlarınkini de seve seve açarız’’ diye konuştu.

İşte son kanıtlar

Van 100’üncü Yıl Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Abdusselam Uluçam’ın başkanlığındaki kazıda çıkarılan kafataslarında şiş, süngü, balta ve kılıç izleri tespit edildi. Iğdır Müftüsü Ömer Taşçı’nın Kuran okuduğu kazılarda, Ermenilerin katliam sırasında kullandıkları şişler de bulundu.

Kuran okunurken başını örttü

Kazı çalışmalarını Avusturya Bilim Akademisi’nden bir grup üye de izledi. Iğdır Müftüsü Ömer Taşçı’nın Kuran okumaya başlaması üzerine Avusturyalı heyetten Kerstin Pomenandal, boynundaki fularla başını örttü.

Yorumlar kapatıldı.