İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AMERİKAN ARMENOLOJİSİNİNİN ÖNCÜSÜ

“Ermenistanlı’ların sözlerinde bonkör olduğunu biliyorum. Ermenistan’da şahsıma yönelik başlangıçta tutukluk ve insani ilişkilerde zorluklar vardı. Ben, ancak karşılıklı saygıyı kuruma şartıyla, bütün yapıcı eleştirileri kabul etmeye hazırım. Biz, halkımız ve Armenoloji’nin gelişimi için birlikte çalışacağız.”

3.5 yıllık aradan sonra, Ermenistan Bilimler Akademisi yurtdışı üyesi, California Üniversitesi “Modern Ermeni Tarihi” kürsüsü başkanı Prof. Reacherd Hovannisyan tekrar vatanında. Dün Akademi salonunda, birçok bilim adamı, ruhaniler ve konukların da hazır bulunduğu etkinlik, onun doğumunun 70. ve Bilimsel ve Toplumsal Etkinliklerinin 50. yıldönümlerine adanmıştı. Açılış konuşmasını BA başkanı Fadey Sargsyan yaptı ve başkanlığın içten teşekkürlerini iletti.

BA Bşk. Yrd. Vladimir Barhudaryan, Hovannisyan’ın bilimsel çalışmalarına ilişkin kapsamlı bir konuşma yaptı. Araştırmaları sırasında, tarihçinin karşılaştığı zorluklardan seçtiği temadan kaynaklandığını söyledi. Ermeni Soykırımı, I. Ermenistan Cumhuriyeti tarihi, Batı Ermenistanı tarihi kültürel ve diğer meselelerin araştırılması, doğal olarak tarihçi ve siyaset arasında karşıtlıklar yaratacaktı. O kendi düşünceleri için ısrarlı mücadele eden bir şahsiyet olarak, sovyet yıllarında engelleyici duvarlardan çekinmedi ve arşiv konuları üzerine “Ermenistan Cumhuriyeti” 5 ciltlik eserini yazdı.

Uluslararası birçok konferansa katılan tarihçi, kendi ilkelerine sadık kalarak, sadece Ermeni soykırımı sorununu irdeleyen bilimsel toplantılara katılmadı. O’na göre soykırımın incelenmeye değil, sadece uluslararası tanınmaya ihtiyacı var.

O’nun siyasal etkinliklerinden bahsederken, Sn. Barhudaryan, O’nun ve Ermenistanlı tarihçiler arasındaki belli bakış açısı farkları olduğunu da belirtti.

Daha sonra, Eps. Şahe Acemyan, Tüm Dünya Ermenileri Başpatriği’nin kutsama ve tebrik mesajını iletti. Konuşmacılar arasında, Erivan Devlet Üni. Rektörü Ratik Mardirosyan, Yazarlar Evi Bşk. Levon Ananyan, Soykırım müze-enstitüsü md. Lavrendi Barseğyan, Doğu Bilim. Enstitüsü Md. Nikolay Hovannisyan, Tarih Enstitüsü Md. Aşot Melkonyan, Edebiyat Enstitüsü Md. Azad Yeğiazaryan, Edebiyat uzamanı Yervat Azadyan ve Amerikan Üniv. Rektör Harutyun Armenyan da yer alıyordu.

Ruzan Boğosyan

Yorumlar kapatıldı.