İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Bir toplu mezar daha

Ermenilerce 1919 yılında Iğdır’da katledilen 96 Türk’e ait yeni bir toplu mezar daha ortaya çıkarıldı. Kazı çalışmaları sırasında duygusal anlar yaşandı

Ermeniler’in Birinci Dünya Savaşı sonrasında Türkler’e yaptıkları katliamların en belirgin kanıtları olan toplu mezarlara bir yenisi daha eklendi. 1919 yılında Ermenilerce Iğdır’da katledilen 96’ü Türk’e ait mezarın ortaya çıkarılması için başlatılan kazı çalışmalarında duygusal anlar yaşandı. .

Tuzluca İlçesi’ne bağlı Gedikli Köyü’ndeki çalışmalar, dün Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Abdulselam Uluçam başkanlığında yürütüldü. Çalışmalara katılan katliamın tek tanığı 1912 doğumlu Esat Acar o gün iki arkadaşının daha kurtulduğunu söyledi.

Kefenlere sarıldılar

Ermeniler tarafından katledilen Türklere ait kemiklerin çıkartıldığı kazıda, orak ve mermiler bulundu. Bir kafatasında yer alan yarığın bu kişinin baltayla katledilmesinin göstergesi olduğu anlaşıldı.

Ancak aniden bastıran şiddetli yağmur, çalışmaları olumsuz etkiledi. Yağmurun dinmesi beklenirken şehit edilenlerin ruhuna Kur’an okundu. Avusturya Türk Bilim Ofisi Başkanı Kerstin Tomenendal de boynundaki fuları çıkarak başını örttü. Yağış şiddetini artırınca çalışmalar bugüne ertelendi. Iğdır’a hazırlıksız gelen bilim adamları, havanın soğuması üzerine çadırlara sığındı. Aralarında Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu’nun da bulunduğu uzmanlar, çareyi kazıdan çıkarılacak iskeletlerin konulması için getirilen kefenlere sarınmakta buldu.

Türk Tarih Kurumu’nun hazırladığı araştırmaya göre katledildiği iddia edilen yaklaşık 1.5 milyon Ermeni’nin Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşadığı belirlendi. ‘Bir Terör Efsanesi’ adlı eseriyle tanınan Avusturyalı Prof. Dr. Erich Feigl ise ‘Ermeni diasporası, yalancının daniskası ancak çalışmalarla olayları kendi lehlerine çeviriyorlar. Koskoca Türkiye bunu yapamıyor’ diye konuştu.

Nazlıhilal ÜNSAL- IĞDIR

Yorumlar kapatıldı.