İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

star: İşte Avrupa uyum paketi

Adalet Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’ne uyum için hazırlanan 6. Uyum Paketi dün Başbakanlık’a gönderildi. Paket 19 maddeden oluşuyor.

RTÜK Yasası’nın, üst kurul üyelerinin seçimiyle ilgili 32. Maddesi’nde değişiklik öngören madde paketten çıkartıldı. Bu madde, Milli Güvenlik Kurulu’nun RTÜK adayı belirleme sürecine dahil olmasını engelliyordu. Bu maddenin çıkartılmasıyla, MGK aday belirleme sürecinde söz sahibi olacak. Paketteki düzenlemeler şöyle:

Cemaat vakıflarına taşınmaz mal edinme hakkı tanıyan yasada, malların tescili için 6 ay süre veriliyor. Bu, 18 aya çıkartılacak.

Seçimlerde özel radyo ve TV’lerin yapacakları yayınların ilkelerini Yüksek Seçim Kurulu (YSK) belirleyecek.

Özür dileyen TV kurtulacak

YSK, belirlenen esaslara aykırı yayın yapan kuruluşları uyaracak veya aynı yayın kuşağında açık şekilde özür dilemesini isteyecek. Bu talebe uymayan veya aykırı yayına devam eden programın yayını, 1 ile 18 kez arasında durdurulacak. Aykırı yayınların tekrarı halinde, yayınlarının 5 günden 15 kadar durdurulmasına Yüksek Seçim Kurulu’nca, yerel yayın yapan özel radyo ve televizyon kuruluşlarının yayınlarının 3 günden 7 güne durdurulmasına ilçe seçim kurulunca karar verilecek.

Türkiye’nin üye olduğu uluslararası ve bölgesel kuruluşlar ile uygun görülen hükümetdışı kuruluşların gözlemcileri, seçimlerin tüm aşamalarını izleyebilecek.

Mülki idare amirinin izni alınmak ve imar mevzuatına uygun olmak şartıyla ibadethane açılabilecek. Kat mülkiyetine tabi veya müstakil binalarda ibadet yeri açılmasına, mülki idare amirince izin verilebilecek.

Meşhur 8. Madde kalkıyor

Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu’nda değişiklik yapılarak, eserlerin denetimini yapan kurumlardan biri olan MGK Genel Sekreterliği’nin bu yetkisine son verilecek.

İnsan hakları ihlalleri sonucu gerçekleşen mahkumiyetlerin adli sicil kaydı silinecek.

Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de kamu ve özel radyo-televizyon kuruluşlarınca yayın yapılabilecek.

Seçim dönemlerindeki yayın yasağı, 7 günden 24 saate indirildi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kanunu’nda yer alan idam cezaları da genel düzenlemeye paralel olarak müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülecek.

Çocuklara, ahlak kurallarına uygun düşmeyen ve kamuoyunu incitici nitelikte isimler konulamayacak.

Devletin bölünmezliği aleyhine propagandayı düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 8. Maddesi yürürlükten kaldırılacak.-YASEMİN GÜNERİ-

Yorumlar kapatıldı.