İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Karadeniz´den sahneye esintiler

ERKAN AKTUĞ

TRABZON – Ne basından, ne televizyonlardan hak ettiği ilgiyi göremese de Trabzon Devlet Tiyatrosu (TDT), dört yıldır Uluslararası Karadeniz’e Kıyısı Olan Ülkeler Tiyatro Buluşması’nı düzenleyerek çok önemli bir işi başarıyor: Birbirine komşu coğrafyalardan farklı kültürleri tiyatro ortak paydasında buluşturuyor. Davet ettikleri basın mensuplarına yer ayırmamak gibi küçük organizasyon hataları oluyor ama bir kere 200’ü aşkın tiyatrocuyu Trabzon’ da ağırlamak bile başlı başına alkışı hak ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın maddi desteği ve Zorlu Grand Otel’in sponsorluğunda düzenlenen festival 19 Mayıs’ta Aclan Büyüktürkoğlu’nun sahneye koyduğu TDT prodüksiyonu ‘Hayvan Çiftliği’ oyunuyla açıldı. Daha sonra Bulgaristan, Kırım ve Romanya’dan gelen konukları ağırlayan festival dün de Cumhuriyet tarihinde ilk kez Ermenistan’dan gelen bir tiyatro topluluğuna Sundukyan Tiyatrosu’na ev sahipliği yaptı. Sundukyan Tiyatrosu, festivalde Lorca’nın ‘Bernarde Alba’nın Evi’ adlı oyununu sahneledi.

Festival nedeniyle gecesini gündüzüne katan, yeri geldiğinde bir turizm acentası gibi gelen-giden konukların sorunlarıyla ilgilenen TDT Müdürü Murat Gökçer, Ukrayna’nın maddi nedenlerden dolayı çekilmesinin ardından Ermenistan’ın son anda festivale dahil olduğunu söylüyor. Ermenistan’la temas kurmadan önce Türk Dışişleri Bakanlığı’nın onayını aldıklarını belirten Gökçer, Sundukyan Tiyatrosu’nun teklifi hemen kabul ettiğinin altını çiziyor: “Türk Dışişleri hiçbir sakınca görmedi. Ermenistan’la temas kurduk, hiç zor olmadı, ertesi gün iş tamamdı. Diğer topluluklarla üç-dört ayda hallolan süreç Ermenistan’la iki günde neticelendi.”

Geçen yıl ağustos ayında göreve başlayan Murat Gökçer, yıl içinde ‘Kanuni Sultan Süleyman’ ve festivalin açılışını yapan ‘Hayvan Çiftliği’ gibi büyük prodüksiyonlara imza attıklarını, seyirci sayısında da bir önceki döneme göre büyük artış olduğunu belirtiyor. Gökçer, festivale katılan oyunların geçen yıllara göre çok daha kaliteli olduğunun da altını çizmeden edemiyor.

Festivalde bugün saat 15.00 ve 20.00’de Gürcistan’dan gelen Tiflis Tiyatrosu ‘Carol’ adlı oyunu sahneleyecek. Yarın ise yine aynı saatlerde bu yıl festivale ilk kez katılacak Sırbistan’dan Balkanların Yeni Dalgası Topluluğu ‘Peri Kızlarının Dansı’ ile sahnede olacak. 26 Mayıs’ta Rusya Devlet Akademik Dram Tiyatrosu ‘Teatral Aşk Masalı’, 27 Mayıs’ta Azarbaycan Devlet Akademik Tiyatrosu üç saatlik ‘Hamlet’, 28 Mayıs’ta ise Moldova Lucearaful Cumhuriyet Tiyatrosu ‘Batı Yakası Hikâyesi’ ile Trabzon Haluk Ongan Sahnesi’nde seyircilerle buluşacak.

Oyunlar saat 20.00’de başlayacak.

Festivalde oyunlara çeviri yapılmıyor. Ancak TDT Müdürü Murat Gökçer, performansa dayalı, görselliği ön planda olan oyunları festivale kabul ettiklerini bu yüzden de dil sorununun yaşanmadığını belirtiyor. Bilgi için Tel: 0462 230 21 95

Yorumlar kapatıldı.