İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: HÜKÜMET CUMHURİYET MEYDANINA YERLEŞİYOR

Geçen yıl Ağustosta “Uluslararsı İş Merkezi” kuruluşu, Hükumet 3. Nolu Binasının yapımına, inşaat bitirildikten sonra, eski Eğitim, Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanlıklarına kullanımının kendilerine tahsis edilme şartıyla, devam etti. Yarım kalmış bina, Erivanın merkezinde ve herkesin gözü önünde olup Devlet bütçesinden, binanın bitirilmesi için pay ayrılmamıştı. 7 katlı, herbir katta 31 modern odaya sahip binaya; Eğitim, Sağlık, Sosyal Güvenlik, Çevre Koruma, Tarım, Kent-İmar, Kültür, Spor ve gençlik bakanlıkları yerleşecek. “Cumhuriyet Meydanı” metro istasyonu yakınındaki binanın tören açılışı, dün, başkan Robert Koçaryanın katılımıyla yapıldı. Doğal olarak, binanın farklı katlarındaki sakinler, 7 bakan ve başbakan da hazır bulundular. Sosyal Güvenlük Bakanı razmik Mardirosyan, Haziran başında zaten yeni binaya taşınacaklarını açıkladı, özgün optimalizasyon çalışmaları sonucunda beklenen kadro değişikliklerine ilişkin olarak, teknik personelde kesin indirime gidileceğini, elektrik, su ve diğer hizmetlerin tek bir genel firmaca binaya sunulacağını söyledi. “Uluslararası İş Mkz.” Gn. Md. Haçadur Zakaryan; bina inşasında 300-400 kişinin çalıştığını, bina yapım masraflarınınsa 2 milyon $ı bulduğunu belirtti ve binanın Richter ölç. Göre 9 şiddetindeki sarsıntıya dayanabilecek güçte olduğunu ekledi.

Ekonomimiz için geleneksel olmayan işlerle ilgilenen merkez, sanayi alanında yatırım projeleri gerçekleştirmekte, bunlar arasındaş; “Almast”, “Araks”, “Orbita”, Gümrü “Karmşak” ve Abaran “Arakadz” fabrikaları var. Bu firmaları, yeni teknolojiler yerleştirerek, yeni pazarlar arayarak bütünüyle yenileşyirmeye çalışıyor. Markezin ilgi alanları içinde, inşaat ve son zamanlarda bankacılık da var. Merkezin, bu güne kadar Ermenistanda gerçekleştirdiği yatırım hacmi 13 milyon$ı buluyor.

Merkez Gn. Md. kendi yönetimlerine geçen 3 eski bakanlık binasının büyük yatırıma ihtiyaç duyduğunu, bina onarım maliyetinin, bina piyasa değeriyle ne kadar uyumlu olacağını henüz bilmediklerini söyledi.

Ancak herşeye rağmen, İş Mkz. Payına düşen bu 3 bakanlık binasının kent yönetim merkezinde yer alıyor oluşu dikkate alınırsa, Merkezin parlak bir iş yaptığı kuşkusuz söylenebilir.

Kalan bakanlık binalarının kaderine ilişkin soruyaysa, başbakan onların zaten satılmış olduğunu, ve ilişkin meblağla yeni binanın bitirilmiş olduğunu söyledi.

Yeni bakanlıklar binasının açılışına ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı, yarım kalmış binaların tamamlanmasında bunun bir model olabileceğini söyledi. Benzer bir proje, gene İş Mkz. tarafından Yeni Şehir Yönetim Binasında uygulanıyor. En nihayetinde bu işlemlerden, hem Erivan –Cumhuriyet Meydanı yeni görünüm kazandı-, hem hükümet –7 bakanlığı tek binada toplayarak 180 milyon dram tasarruf yapmış oldu-, hem de işadamları –bakanlık eski binalarının tekrar kullanıma sokarak yeni projeler gerçekleştirmeleri durumunda-, ve bina inşaatında çalışan 300-400 çalışan -bir yıl boyunca yüksek ücretli iş temin etmiş oldular, şimdi de eski binaların onarımında çalışacaklar-.

Yorumlar kapatıldı.