İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: RUSYALI İŞADAMLARI ÜLKEMİZİN YATIRIM KOŞULLARINI İNCELEYECEK

Dün Erivanda Ermeni-Rus Yatırım toplantısı başladı. Toplantıya katılmak üzere Rusya Fed. Sanayi Bilim ve Teknolojiler Bakanı İlya Klebanovun başkanlığında, 80den fazla işadamının yera aldığı heyet Ermenistana geldi.

Başkan Robert Koçaryan, toplantı katılımcılarını kutladı ve yaptığı konuşmada Ermeni-Rus Ekonomik ilişkilerinin gelişmesini engelleyen durumların olmadığının altını çizdi. Daha sonra Erm. Başbakanı Antranik markaryan ve İlya Klebanov da benzer konuşmalar yaptılar. Ermenistanın Ekonomik durumu hakkında bilgi veren, Ticaret ve Ekonomik Gelişim bakanı Karen Cşmarityan, son yıllarda Ermenistanda yıllık % 9 ekonomik büyüme kaydedildiğini, geçen yıl bunun %12.9 olduğunu ve ihracat hacminde ciddi gelişim kaydedildiğini açıkladı.

REB (Rusya Erm. Blğ.) başkanı Ara Abrahamyan, bu toplantının devamlılığının zorunluluğundan bahsetti ve Rusyada, Ermenistanı yatırım yapmaya uygun ülke olarak görme eğilimleri olduğundan bahsetti. Toplantı arasında AZG muhabiriyle yaptığı sohbette, REB Başkanı, toplantıyı 2 bölüme ayırmaktan, birincisi, kendi iş arkadaşlarıyla zaten iş yapmaya başlamış kişi ve kuruluşların olduğundan bahsetti. Ör. REB ve Erm. Dem. Lib. Parti (EDLP)yle beraber yaklaşık 10 küçük ve orta çaplı girişime başlamış durumda. Ara Abrahamyan, Ekimde, bütün iş bağlantıları, yaratılan girişimler ve yaratılan çalışma yerleri konusunda bilgi vermeye söz verdi. İkincisi tanıma amaçlı. Rusyalı işadamlar, iş olanaklarını yerinde görüp, inceleyip, daha sonra ne yapacaklarına karar verecekler.

Karen Cşmarityan, gazetecilerle yaptığı görüşmede, Rusyalı işadamları için, işgücü kalite ve ucuzluğunun, bilimsel ve teknik beyin potansiyelinin cezbedici olduğunu söyledi. Cşmarityan, Rusyalı İşadamları heyetinde yer alan ermeni işadamlarının varlığını ve toplantıya katılımının önemini belirtti. REBin birleştirici rolünü ve ciddi çalışmalarınının önemini vurgulayan Bakan, “Rus yatırımları hangi alanlarda tercih edilebilir?” sorusuna, “öncelikle bilim ve teknoloji alanında” dedi. Halihazırda kimya ve metalurji alanında yatırımların olduğunu söyleyen Cşmarityan, bunların bankacılık, finansal hizmetler, sigortacılık gibi diğer alanlara yayılmasınının arzu rdilir olduğunu söyledi.

Başbakan Antranik Markaryan, toplantıyı önceki etkinliklerin bir devamı olduğunu, Ermenistanın iç siyasi durumunun istikrar ve umut verici niteliğiyle özellikle ermeni asıllı yatırımcılara, güven telakki ettiğini söyledi. “Bu, devlete ve yürütülen siyasete karşı güven duyulduğunun göstergesidir” ded’ ba;bakan/

Ermeni-Rus Hükümetlerarası Ortak komisyon eşbaşkanı İlya Klebanova göre, ermeni-rus ekonomik ilişkileri siyasetin gerisinde. Klebanov, Ermenistana yatırım yapmak için ermeni işadamlarının heyette yer almasının önemini belirtti ve Ermenistana yatırım için teklif edilen koşulların çok etkileyici olduğunu ve tek engel teşkil eden durumun transport olduğunu söyledi. Rus Bakan, buna rağmen bu birinci toplantının devamlılığı olacağı ve benzer toplantıların gelenek haline gelmesi yönünde umudunu ifade etti.

EDLP, REB ve toplantı amaçlarının ortak olması hakkında DCA ve JCA firmaları başkanı Gagik Abrahamyana yönelttiğimiz soruya, Abrahamyan,proje ve toplantı amaçlarının uyumlu olduğunu, özellikle; inşaat, değerli taşlar üretimi, tarım ve bilim sahalarında zaten yatırımların yapılmış olduğunu söyledi. Abrahamyan, böyle büyük bir toplantı düzenlenmiş olmasını işleyen projelerin devamı ve yeni projelere başlamak açısından önemsediğini söyledi.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.