İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: ABD´ye giriş işkence

2004 tarihinden itibaren ABD’ye vizeli girenlerin parmak izi alınacak, fotoğrafı çekilecek, yüzü ve göz bebeği taranacak. Şüpheli durumda ülkeye girişi önlenecek. Çıkışlarda da tedbir alınacak

ABD, 1 Ocak 2004 tarihinden itibaren, vize uyguladığı bütün ülkelerin vatandaşlarından, Amerikan topraklarına girerken parmak izi ve fotoğraf alma uygulamasına geçecek. Yeni uygulamanın detayları, İç Güvenlik Bakanlığı sınır ve ulaşım güvenliği müsteşarı Asa Hutchinson tarafından duyuruldu.

Hutchinson, 11 Eylül terörist saldırılarından sonra sınır güvenliğini artırmak için bu yola başvurulduğunu söyledi. Uygulama daha sonra, yüz taraması ve göz bebeği taramasını da içerecek. ABD’ye gelen kişilerin, seyahat belgeleri, terörist gruplarla bağlantılı olup olmadığı, suç dosyası, vize ihlali olup olmadığı da incelenecek.

Vizeye rağmen reddedilebilir

ABD kongresi, İç Güvenlik Bakanlığı’na, Amerikan havaalanları ve limanlarında, bu yılın sonuna kadar yeni bir giriş-çıkış sistemi kurulması için zaman tanımıştı. Hutchinson, ABD’ye gelen ziyaretçilerin yüzde 60’ının, vizeye tabi ülkelerden geldiğini, bunun da 23 milyon ziyaretçiye eşit olduğunu söyledi. Hutchinson, ‘1 Ocak’tan itibaren, vizesi olan bir yolcu bize geldiğinde, seyahat belgeleri taranacak. Terörist listesinde, herhangi bir suç listesinde olup olmadığı, vizesini daha önce ihlal edip etmediği incelenecek. Bu çerçevede, ülkeye girişi reddedilebilecek. Gelen ziyaretçilerin, göçmen ve vatandaşlık statüsü, oturduğu ülke, ABD’deki adresi gibi bilgiler tam olarak verilecek” dedi.

Çıkmak da zor

Hutchinson, ‘Gelen ziyaretçilerin yüzde 99.9’una, (iyi günler) dileyip yoluna göndereceğiz. Geri kalanlar ise ülkemizi daha güvenli, göçmen sistemimizi daha sağlam yapmamıza yarayacak” diye konuştu. ABD, ülkeye girişlerin yanı sıra, çıkışları da kontrol edecek. Ülkeden ayrılan kişinin, kimlik bilgileri doğrulanacak. Kanunsuz olarak ABD’de kalanları tespit için İç Güvenlik Bakanlığı, kısa adı ICE olan, bir Göçmen ve Gümrük Gücü de oluşturacak. Ziyaretçinin bilgileri ICE tarafından incelenip, analiz edilecek ve daha fazla soruşturma için ilgili birime nakledilecek.

Yorumlar kapatıldı.