İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Patrik Hazretleri´ne Onursal Doktora

ABD tarihinin ilk Katolik yükseköğretim kurumu olan Baltimore’daki St.Mary’s Üniversitesi 2002-2003 yılı mezunlarına 15 Mayıs 2003 Perşembe günü düzenlenen bir törenle diplomalarını verdi.

Baltimore Kardinali Başepiskopos William Keeler’ın riyaset ettiği törene yaklaşık 600 konuk katıldı. Tören, üniversitenin büyük salonunda saat 19.30’da başladı. Salona once, önde yer alan gaydacıların eşliğinde, 60’a yakın mezun, mezuniyet kıyafetleri olan kep ve cübbeleriyle girdi. Onların ardından 20 kadar profesör doktor ve en son olarak da Keeler’ın refakatinde Patrik Hazretleri salona geldi.

Herkesin yerini almasının ardından tören St.Mary’s Üniversitesi yardımcı Direktörü Prof. Dr. Thomas Burke’nin açış duasıyla başladı. Ardından Rektör Prof. Dr. Leavitt bir açılış konuşması yaparak Patrik Hazretleri, Kardinal ve akademisyenleri selamladı ve tüm konuklara “hoşgeldiniz” dedi. Bunun ardından, diploma törenine geçildi. Önce Teoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timothy Kulbicki tarafından lisans ve lisansüstü derecelerine layık görülen öğrencilerin diplomaları verildi. Ardından kiliselerarası ve dinlerarası ilişkiler enstitüsü Dekanı Prof. Dr. Michael J. Gorman tarafından ekümenik teoloji ve kilise bilimleri dallarında lisansüstü derecesine layık görülen öğrencilerin diplomaları verildi.

Onursal Doktora Patrik Hazretlerine Takdim Ediliyor

Bu aşamada Rektör Prof. Dr. Leavitt Patrik MesrobII Hazretlerinin biografisini okudu ve İstanbul’daki Ermeni Patrikliği’nin sunumunu özetle yaptı. Patrik Hazretleri’nin yıllardır kiliseler ve dinlerarası ilişkilerdeki performansını ve bu konuda yaptığı katkıyı izlediklerini,n sunduğu tebliğleri okuduklarını söyleyen Dr. Leavitt, St.Marry Üniversitesi tarafından kendisine Onursal Doktora verilmesini kararlaştırdıklarını ve bu ünvanı Kabul etmek üzere Patrik Hazretleri’nin Baltimore’a gelişinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti. Böylece Kardinal Keeler ve Rektör Prof. Dr. Leavitt Patrik Hazretleri’ni davet ederek doktorluk derecesini temsil eden atkıyı başından geçirdi.

Patrik Hazetleri’nin Konuşması Ayakta Alkışlandı

Patrik Hazretleri kürsüye çıkarak onursal doktorayı kabul konuşmasını yaptı. Önce St. Mary’s Üniversitesi yöneticilerine kendisine vedrikleri doktora için teşekkür eden Patrik Hazretleri, ABD’nin en köklü ve tarihi üniversitelerinden birinden bu ünvanı almanın bir onur olduğunu ifade etti. Kısaca İstanbul Patrikliği’nin 542 yıllık tarihine değinen Patrik Hazretleri, bu ünvanı yalnız şahsına verilen bir onur olarak deği, aynı zamanda kendisinden once bu makama hizmet eden 83 patrikleri bugunkü din görevlileri kadrosu ve sevgili cemaati adına kabul ettigini söyledi.

Konuşmasının ikinci bölümünde ise Narek’li Aziz Krikor’un hayatına, edebi ve teolojik eserlerine değinen Mesrob II, Ermeni Kilisesi’nin tüm dünyada bu yıl bu azizin vefatının bininci yıldönümünü andığını ifade etti. Aziz’in ünlü sözlerinden “Lütuflara değil, Lütfedene, görkeme değil, her türlü görkemin Kaynağı’na erişmek istiyorum” tümcesini anımsatan Patrik Hazretleri törende diplomalarını alan tüm öğrencilere, “Hangi görevi üstlenirsek üstlenekim, ne iş yaparsak yapalım bu sözlerin yolumuza ışık tutmasını diliyorum” diyerek üniversitenin yeni mezunlarını profesorlerini ve velilerini kutladı. Patrik Hazretleri’nin konuşmasını tamamlarken salondaki konuklar ayağa kalkarak kendisini alkışladı.

Patrik Hazretleri’nin Stanford Üniversitesi Fransız Dili Edebiyatı ve Uygarlığı Profesörü Dr. René Girard’a da Onursal Doktora verildi ve Kabul konuşması ilgiyle dinlendi.

Kapanış Konuşmasında Patrik Hazretlerine Bir Kez Daha Teşekkür Edildi

Prof. Dr. Ronald D. Witherup’ın duasından sonra, Kardinal William Keeler kapanış konuşması yapmak üzere kürsüye çıktı. Patrik Hazretleri’nin çalışmalarını yıllardır takdirle izlediğini söyleyen Kardinal “Onursal Doktorası’nı ABD’de bizim üniversitemizden kabul ettikleri için Patrik Hazretlerine biz müteşekirriz” dedi. Tüm derece ve ünvan alanları kutlayan Kardinal, daha iyi bir dünya ve barış ortamı için tüm aydınların güçlerini birleştirerek çalışmalara devam etmeleri gerektiğini söyledi.

Mezuniyet töreni yine gayda eşliğinde tüm konukların çoşkulu alkışları arasında yapılan geçit töreniyle sona erdi. Törenin hemen ardından Patrik Mesrob II Hazretleri, Prof. Dr René ve tüm üniversite mezunları onuruna bir resepsiyon düzenlendi.

Yorumlar kapatıldı.