İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: NATO İÇİN KAFKASYANIN ÖZEL ROLÜ VAR

Dün, Ermenistan cumhurbaşkanıyla buluşmasından sonra, aynı günün akşamı Erivanı ziyaret eden NATO Gn. Sekreteri George Robertson, gazetecilere yaptığı açıklamada “Ermenistanın “Barış adına işbirliği” programında özel önemi var. Şimdi Robert Koçaryan, ülkenizin bu programda daha aktif rol alma isteğinizi bana teyid etti” dedi. “Bu NATOya Ermenistana daha aktif yardım etme izni sağlar” diyen yüksek dereceli görevli, bu kuruluş için Kafkasların çok önemli belirleyiciliği olduğunu da belirtti. “Bu bölgede birçok problem fakat aynı zamanda büyük potansiyal de var. Kafkasya devletleri 21.yy ın ön plana çıkardığı problemleri çözecekler.”Barış adına işbirliği” programı, komşularla, hiçbirzaman onlara karşı değil, onlarla karşılıklı işbirliği öngörmekte”.

Gazetecileri, Lord George Robertsonın, Ermenistanın NATOyla yakın işbirliğini, ülkemiz ve bölgedeki diğer ülkeler, ki onlarla da işbirliği talep edilmektedir, “Kolektif Güvenlik Sistemi” Kuruluşuna üye olmalarını nasıl değerlendirdiği illgilendiriyordu. G. Robertson, tek veya toplu temelde bölge gerçekliğini iyileştirmeye yönelik bütün devletlerin irdesini kutladıkları şeklinde yanıtladı. “ Zannetmiyorum ki bu üyelik, NATOyla karşılıklı işbirliğine ters düşer, biz işbirliği yaparız” dedi.

Yazın Ermenistanda gerçekleştirilecek Nato Askeri tatbikatlarıyla ilgili olarak George Robertson, kendi zannınca, bunun hem Ermenistan hem de bölge için önemli ve faydalı bir karar olduğunun altını çizdi.

NATO Gn. Sekreteri Erivanı 2 günlük ziyareti kapsamında, bugün Ermenistan Başbakanı ve Savunma Bakanıyla buluşacak, Fransız üniversitesinde bir konferans verecek.

George Robertson, Erivana Tiflisden geldi. Orada Gürcistan Devlet Başkanı, Güvenlik Kurulu Sekreteri ve Dışişleri Bakanıyla, NATO-Gürcistan karşılıklı işbirliğinin derinleştirilmesi ve ülkenin silahlı güçlerinde yeniliklerle alakalı meseleleri incelemişlerdi.

Ziyaretle ilgili Basın toplantısı esnasında Gürcistan başkanı Eduard Şevarnadze dün, ülke Güvenlik Kurulunun, NATO yapılarına resmi Tiflisin entegrasyonu Devlet Planının onayladığını, “bunun gerçekleştirilmesi meseleleriyle Hükümete paralel özel bir komisyonun uğraşacağını söyledi”.

Sn. Robertson bölgeye olan ziyaretini, Rusyadan başlamıştı. 12 Mayısta NATOya üye 19 ülke elçileri nezaretinde Moskovayı, Rusya-NATO Toplantısına katılmak üzere ziyaret etmişti. “Gazeta.ru” rus internet gazetesinin bilgilendirdiğine göre, Robertson, toplantıyı “tarihi öneme sahip, ayrıcalıklı bu olay göstermektedir ki, NATO Rusyanın Rusya da NATOnun, ihtiyacını hissetmektedir”. Avrupa Atlantik Asamblesi Gn. Sekreteri, Moskovada beyan ettiği görüşte, tüm Dünyanın bugün genel güvenliğin sağlanması için birlikte çalışacağını ve “toplantının NATO ve Rusya ilişkilerinde yeni nitelik hakkında” şehadet ettiğini söyledi.

“Gazeta.ru”nun bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri bakanlığı temsilcisi Aleksandr Yakovenko, NATOnun genişlemesine ilişkin olarak olumsuz kunumunu değiştirmediğini, zira bu siyasetin güvenliğin sağlanması gerçekçi talepleriyle bağdaşmadığını vurguladı.

Lilit Grigoryan

Yorumlar kapatıldı.