İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Türkiye Raporu komisyondan geçti

13 Mayıs— Kemalizm’i eleştiren ifadelerin geri çekildiği tasarıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sivil yaşamdaki rolü sert bir biçimde eleştirildi.

Dışişleri Komisyonu, dün akşam yapılan oylamada, raportör Oostlander’in, karar tasarısında, “Kemalizm’i eleştiren ifadelerin geri çekilmesi yolundaki değişiklik önergesini” kabul etti.

Komisyon’a sunulan 283 değişiklik önergesi ve raportörün sunduğu 27 uzlaşma önergesinin oylanarak kabul edildiği rapor ve buna bağlı tasarı, Türkiye’ye insan hakları ve demokrasi alanında eleştiriler getiriyor.

Yeni bir anayasanın yapılması istenen raporda, ordunun demokratik ve çoğulcu sisteme yönelik gelişmesi önünde engel olduğu iddia ediliyor.

Karar tasarısında, 3 Kasım seçimlerinde güçlü bir çoğunlukla iktidar olan AKP’nin, reformları gerçekleştirmek alanında büyük sorumlulukları bulunduğu belirtiliyor.

Türkiye’deki devlet yapısında çok kökten değişiklikler gerçekleşmesi gerektiği öne sürülen tasarıda, MGK ve RTÜK gibi kurumların kaldırılması da isteniyor.

Tasarıda ayrıca, “Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasının, Türkiye-AB ilişkileri açısından temel önemde olduğu” da belirtiliyor.

Yorumlar kapatıldı.