İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Ermenilerden, Ermeni soykırımı yazısı istendi

Sefa KAPLAN

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından bütün okullara gönderilen bir genelge ile ‘Ermeni iddialarının asılsız olduğunu’ işleyecek konferanslar ve kompozisyon yarışmaları düzenlenmesi istendi. İşin en ilginç yanı, aynı genelge Ermeni okullarına da gönderildi. Yani, Ermeni gençlerinden de ‘Ermeni iddialarının asılsız olduğunu’ ortaya koyacak kompozisyonlar yazmaları istendi.

Ermeni cemaatinin yayın organı olan haftalık Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre, 14 Nisan 2003 tarihli genelge Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in imzasını taşıyor. Genelgenin giriş bölümünde, ‘Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele’ kapsamında, ilköğretimde Sosyal Bilgiler, orta öğretimde ise Tarih ve İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersleri’nin müfredat programlarının 2002-2003 öğretim yılından itibaren değiştirildiği ve müfredata ‘Ermeni, Yunan-Pontus ve Süryani’ iddialarına ilişkin konular eklendiği hatırlatılıyor. Genelgede daha sonra, bu çerçevede konferanslar düzenlenmesi, ‘canlı şahitlerin tanıklığı’na başvurulması ve kompozisyon yarışmaları tertip edilmesi istenerek şöyle deniliyor:

‘Konferanslarda mümkünse canlı şahitlerin anılarını anlatmaları sağlanacaktır. Asılsız soykırımı iddiaları konusunda TRT Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ve Kültür Bakanlığı ile bazı üniversiteler bünyesinde hazırlandığı bilinen CD’lerin temin edilmesi durumunda, konu CD’lerden de yararlanılarak dinleyicilere sunulabilecektir.’

Genelgede, konferansların düzenlendiğine ilişkin raporun okul müdürlüklerince 30 Mayıs 2003 tarihine kadar Milli Eğitim Müdürlükleri’ne ulaştırılmaları da isteniyor. Genelge ile birlikte, konferanslarda yararlanılabilecek kaynak kitaplara ilişkin bir liste yer alıyor. Listede, Yusuf Ziya Bildirici’nin ‘Adana’da Ermeniler’in Yaptığı Katliamlar ve Fransız-Ermeni İlişkileri’ ile Erdal İlter’in ‘Ermeni Kilisesi ve Terör’ gibi kitapları öneriliyor.

Genelgede ayrıca, bütün il ve ilçelerde orta öğretim öğrencilerinin katılabileceği ‘Birinci Dünya Savaşı’nda Ermeni İsyanı ve Faaliyetleri’ konulu kompozisyon yarışması düzenleneceği belirtiliyor. Kompozisyon yarışmasının 1 Eylül 2003 tarihine kadar sonuçlandırılması ve birinci olan kompozisyonların Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na gönderilmesi isteniyor. Burada yapılacak değerlendirmeden sonra, dereceye giren kompozisyonların Bakanlıkça çıkarılan ‘Bilim ve Aklın Işığında Eğitim Dergisi’nde yayımlanacağı da ifade ediliyor.

AGOS YAYIN YÖNETMENİ HRANT DİNK:

Genç kuşaklara bulaştırmayalım

Türkiye, Ermenilerce uluslararası alanda sürekli gündemde tutulmaya çalışılan ‘Ermeni Soykırımı’na karşı bir şeyler yapabilmek için yeni arayışlar peşinde koşuyor.

Okullarımızdan ‘Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele’ kapsamında konferanslar düzenlenmesini ve çocuklarımızın kompozisyon yarışmalarına katılmasını istiyorlar. Neyin asıllı, neyin asılsız olduğunu daha kendi aralarında halledememiş yaşlı kafalar, şimdi bunu genç kuşaklara bulaştırıp daha nesiller boyu bu çözümsüzlüğün devam etmesi için gayret gösteriyor.

Üstelik bunu Ermeni okullarından da bekliyor, genç Ermeni beyinlerden de ‘Asılsız Ermeni iddiaları’na karşı cümleler kurmalarını istiyorlar.

Atalarının başından geçenleri kuşaklar boyunca yeni yetişen nesillere anlatmaktan imtina edip, onların ruh sağlığını zedelememek için özen gösteren Türkiye Ermeni toplumunun çocuklarına şimdi canlı tanıklar dinletilmesini öneriyorlar.

Yorumlar kapatıldı.