İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: GÜMRÜK HEDEFLERİ YERİNE GETİRİLDİ

Dün Gümrük Komite Bşk. Armen Avedisyan, yaptığı basın toplantısında, çin menşeyli malların, eşdeğer hizmetleri ce teknik özellileri sınırında olup olmadıklarının denetlenmesinden sonra, yurda ithale izin verildiğini söyledi.

Çinden, herbiri 40 ton olan 2 uçak mal geldiğini, sefer sayısının şu anda 1e indiğini de söyledi Avedisyan.

Gümrük Komite Bşk. Basın toplantısının asıl sebebiyse, 2002 yılı yıllık ve 2003 yılı ilk 4 aylık gümrük girdileri hakkında bilgi vermekti. Avedisyanın belirttiğine göre, geçen yıl gümrük gelirleri 92.400 milyon dramla, birv önceki yıl gerçekleşen 90.400 milyar dramdan yaklaşık 2 milyar fazla. 2 milyarlık gümrük geliri fazlasının, yerli üretimin arttığı da dikkate alınırsa olumlu bulduğunu söyleyen Avedisyan bunda gümrük denetimlerinin sıkılaştırılmasının da etkili olduğunu söyledi. Geçen yıl 193 kaçakçılık vakasının tesbit edilerek, 1.746 milyo dram bütçeye artı gelir kaydedildiğini de belirtti.

Hukuki mevzuata ilişkin olarak “Gümrük Hizmetleri Hk.” Kanunun kabulü ve Disiplin yönetmeliğinin kabulü vurgulandı.

2003 yılı ilk 4 ayında plan hedefleri gerçekleşti, 21 milyar öngörülen gümrük gelirleri, biraz fazla olarak, 21.038 milyon dram olarak oluştu. Geçen yıl aynı dönemde 18 milyar dram gelir elde edilmişti. Yurt içinde yapılan seçimler ve Irak savaşı ithalatı etkilemekle beraber, tütün ve benzin ithalatı sayesinde plan hedeflerine ulaşıldı. İthal edilen benzin 49.142 ton olup, geçen yılın aynı döneminde 42.000 ton idi. Tütünse 486 milyon adet olup, geçen yılın aynı döneminde 449 milyon ad. idi.

Kaçakçılıkla mücadelede hakkında konuşurken Armen Avedisyan; burada asıl yolun Tiflis-Erivan Tren hattının ve Bakradaşen Pazarını olduğunu söyledi. Daha evvel herbir tren seferinde en fazla 500.000 dram tahsil edilirken şu anda miktarın 3.500 milyon dram, Bakradaşen pazarı en yoğun günü olan Salı günleri eskiden 600-700.000 drama karşılık şimdi 6-7 milyon dram tahsil edildiğini söyledi.

Vergi ve gümrük hizmetleri arasındaki bilgi alışverişine ilişkin soruya Avedisyan, zorunlu olduğunda hergün, ancak normalde 15 günde bir yapıldığını söyledi.

Rusyada ortaya çıkarılan ve Ermenistandan kaçırılmış değerli taşlara ilişkin soruyaysa Avedisyan, Ermenistandan bu yöne gümrük çıkışlarında gümrük olmadığından gümrük beyanı alınmadığını, ancak ilişkin malların Rusyada beyan edilmesi gerektiğini söyledi. Benzer problemlerle ilgili olarak Ermenistan Gümrük Hizmetleri sorumlusu bir anlaşma imzalamış durumda.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.