İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: VERGİ GELİRLERİ ARTTI

Bu senenin ilk 4 ayında vergi gelirleri 33.1 milyar dramla, geçen senenin aynı dönem gelirini 4 milyar dram aştı. Dün yaptığı basın toplantısında Devlet Vergi hizmetleri md. Yervend Zaharyan, 4 milyarın 2-2.4 milyarlık kısmının kara piyasadan,yasal vergi alanına çekilen miktar olduğunu, kalanınsa ekonomik büyümeden kaynaklandığını söyledi. Bakana göre, tüm yıl bazında, 13 milyar dramlık giriş fazlasının 7-8 milyar dramlık kısmının legal vergi alanına çekilecek kara pazardan geleceği öngörüsünde bulundu.

Vergi türleri açısından; KDV gelirleri %34, Kazanç vergisi %16, Gelir Vergisi %13, bandrol Vergisi %4, Devlet(damga) Vergisi % 11 ve Götürü vergilemede %14 artış kaydedildi. Yernand Zaharyan; alkollü içkiler, pazar yerleri, oyun evleri, taşıt araçları ve nakliyattan elde edilen gelirlerin de arttığını, oyun evlerine yerleştirilen 37 oyun masasının sıkı denetime tabi olduğunu da belirtti.

Zararla çalışan ve borçlu durumdaki işletmelerin 2001de 94 milyar dram olan zararının, 2002de daha az olacağını da temin etti bakan ve verilerin bilahare duyurulacağını söyledi.

Vergi girişlerinin % 58-60 lık kısmı büyük teşebbüslerden gelmektedir. KDV ödeme fazlasını oluşturan 5-6 milyar dramlık fazlalık ise iktisadi ünitelere geri ödenecektir.

2003 yılı etkinlikleriyle ilgili olarak, Vergi hizmetleri md.; “Vergi Hizmetleri hakkında”, “Ticaretin gerçekleştirilme yerleri hk.”, “Fiziki şahıs mülklerinin beyanı hk.”, “Vergi organlarının yapacağı denetimler hk.” ve “Yazar Kasalar Hk.” kanun tekliflerinin parlamentoya sunulması gerektiğini söyledi. Zahayan, son kanunun önemli olduğunu, zira 2004 tarihinde yeni yazar kasaların yerleştirileceğini söyledi.

AZG’ın, küçük işletmelerden toplanan peşin vergi ödemelerine ilişkin olarak, bakan, durumu reddetmedi ve konuya ilişkin büyük çaplı protestoların olmadığını söyledi. Münferit vakaların olduğunu, fakat bunların, plan direktiflerini yerine getirmek veya yasanın öngördüğü kazanç vergisi oranında gerçekleştiğini de söyleyen bakan, vergi mükellefinin yıl bazında payına düşen vergiden fazla ödeme yapmadığını söyledi.

Vergi oranlarında değişikliğe ilişkin olarak, önümüzdeki yıllarda bir artış beklenmediğini vurgulayan bakan, siyasi güçlerin ekonomik hesaplar yapmadan vergi oranlarının düşürülmesi hakkında yaptıkları sözleri kabul edilemez bulduğunu ancak seçmenlerin sempatisini kazanma amaçlı yapıldığından garipsemediklerini de söyledi.

Basın toplantısında, yabancı ve yerli yatırımcılar için vergi sahalarının eşitlenmesine ilişkin olarak, bakan, “Gelir Vergisi Hk.” yasanın gerekliliğini vurguladı, zira ticaret ve hizmetler alanında %70-80 oranında bu vergi türü ödenmemektedir. Yeni yasa Gelir Vergisini vergileme alanına taşımaya katkıda bulunacaktır.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.