İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRKİYE´DE SOYKIRIMA İLİŞKİN CİDDİ DİYALOG ORTAMI VAR

Dün Erivan’da Ermeni Devrimci Federasyonu (EDF) Ermeni Davası Kurulu kongresi yapıldı. Kongreye, Ermenistan, Dağlık Karabağ ve dünyanın 20 ülkesinden 130 kişi katıldı.

Kongre açılış konuşmasını yapan EDF Büro üyesi Garo Armenyan ve Cumhurbaşkanlığı Çalışma grubu Bşk. Ardaşes Tumanyan, kongrenin ilk defa ermenistan’da yapılıyor ulmasının altını çizdiler.

Günün birinci konuşmacısı Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ” Ermeni davası kurulu temsilcilerinin Ermenistan’da toplanmış olmasından mutlu ve gururluyum, zira siz sadece bir grup değil, aynı zamanda güç ve yumruksunuz. Bütün dışişleri bakanları sizin gibi bir güce sahip olmayı hayal eder.” dedi.

Diaspora kuruluşları içinde EDF Ermeniliğin korunmasıve Ermeni davası takipçiliği işiyle ilgili olarak Vartan Oskanyan, Ermenistan’ın bu çalışmaların mirasçısı olduğunu söyledi. Sn.Oskanyan, devletin tekrar dirilmesiyle bu işlevlerdeki vurgunun da değiştiğini, “daha önce Diaspora düzeltmeler yaparken, bugün bunu Devlet yapıyor, zira devlet çıkarları söz konusu. Burada Ermenistan rehber işlevi görecek. Bizim işbirliğimiz, parlak sonuçlar yarattı ve bunu en fayda getirici düzeye ulaştırmaya çalışacağız” dedi.

Bölge sorunları kontekstinde Vartan Oskanyan, savaş sonrası Irak, ABD-Rusya ilişkilerinin geleceği, ABD-Avrupa ilişkileri, ABD’nin İran’a olan baskıları, Türkiye faktörü, Bakü-Ceyhan petrol boru hattının geleceği, komşumuz ve NATOya üyeliğinin bölgeye etkileri gibi konularda görüş beyan etti.

Olası kutuplaşmalar durumunda, Ermenistan’ın yürüttüğü komplimenter dış siyaset sebebiyle, her üç merkezle de, Moskova, Washington ve Brükselle, ortak çıkarlar ve kapsamlı ve derin gündeme sahip olduğunu belirtti V. Oskanyan.

Oskanyan’a göre, “Rusya’nın bölgedeki en güvenilir dostu olmaya devam edeceğiz ve onun çıkarlarını zedelemiyeceğiz. ABD içinse; bölge güvenliğinin temini, terorizme karşı mücadele ve demokrasinin inşası alanlarında umut verici bir dost olabiliriz”.

Avrupayla işbirliğimiz, avrupa değerlerinin ülkemizce benimsenmesini dikkate alacaktır. Kongre katılımcılarının Ermenistan-iran ilişkileri hakkında sorduğu soru üzerine Oskanyan “yüksek düzeyde olan bu ilişkilerimiz, bizim tarihsel çıkarlarımızdan ve güvenliğimizden kaynaklanmaktadır. ABD ile dostane ilişkilerimizi geliştirebiliriz ancak, bu bizim ABD’nin İran’ı izole etme politikasın katkıda bulunacağımız anlamına gelmez” dedi.

Dışişleri bakanı, İran’ın bölgeye pozitif bakışa sahip olduğunu ve Ermenistan ve Azerbaycan arasında dengeli politika yürüttüğünü de vurguladı.

Ulusal düzeydeki sorunlar olarak; Ermeni soykırımı’nın uluslararası tanınması, Dağlık Karabağ, Diasporadaki toplulukların güvenliği ve hayatiyetinin teminini sayan Oskanyan, ermeni soykırımının tanınmasına ilişkin ciddi ilerlemelerin olduğunu söyledi ve ” Türkiye’de hernekadar reddedici kontekstte soykırım kelimesi kullanılıyor olsa da, ciddi diyalog ortamı var. Türk aydın çevreleriyle çalışıyoruz.” dedi.

Dışişleri bakanı dış siyaset misyonunun, Soykırım’ın tanınması sorununu Avrupa Birliği gündemine sokmaya çalıştığını söyledi ve “sanıyorum bu Türkiye’ye tarihi gerçekliği kabul ettirebilmek için en iyi yöntem” dedi.

Tazminat taleplerine ilişkin, EDF diasporalı temsilcilerin sorusuna, konunun hassas bir mesele olduğunu söyleyen Oskanyan “bugün dış siyaset gündemimizde soykırımın tanınması var. Bundan sonraki aşamada ne olur, bilemem” dedi.

Dağlık Karabağ sorununa ilişkin, uluslararsı toplulukta konuya yaklaşım biçiminin ciddi değişiklikler olduğunu da söyleyen Vartan Oskanyan, ayrıntılar vermedi.

Kongre katılımcıları dün, EDF Ermenistan temsilcilerinin, iç siyasal duruma, sosyo-ekonomik gelişmeler ve ulusal güvenliğe ilişkin raporlarını dinlediler.

Lilit Grigoryan

Yorumlar kapatıldı.