İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AK, ERMENİSTAN´DA ÖLÜM CEZASININ KALDIRILMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR

Avrupa Konseyi (AK)’e karşı üstlenilen yükümlülüklerin uygulanması çerçevesinde; ölüm cezasının kaldırılması sorunu ve bunu belgeleyen “İnsan hak ve özgürlükleri Avrupa Konvansiyonu 6. Protokolu” sorunlara sebep oldu.

“27 Ekim” silahlı parlamento baskınının parlamentoda siyasi çıkarlara alet edilmesi konusu, parlamentonun ölüm cezasını (karşılıklı tavizlerle) kaldırmasıyla son buldu. 17 Nisan’da parlamento 3. görüşmesinde, yeni “Ceza Yasası”nı (CK) ve “ceza yasasını uygulamaya koymaya dair kanun”u (CYUK) kabul etti. Ceza yasasında artık ölüm cezası yer almıyor, ancak “CYUK”da, CK’nun yürürlüğe girdiği tarihe kadar işlenmiş suçlarda, istisnai durumda ve bazı suçlarda ölüm cezasının kabul edilebilir olduğunu söylüyor.

Bizimle yaptığı görüşmede, AK Baş Sekreter özel temsilcisi Natalya Vudova, “AK ölüm cezasının Ermenistan’da de jure kaldırılmadığına inanıyor” dedi. AK’nın ölüm cezasından bağımsız bir alan olduğunu bir kez daha hatırlatan Vudova, “biz üye ülkelerde bu cezalandırma biçiminin uygulanmaması ve onların ölüm cezasını kaldıran 6. Protokol’u onaylamaları için elimizden gelen herşeyi yapıyoruz” dedi.

Natalya Vudova, istisnai durumlarda ölüm cezasının uygulanması iznini, 6. Protokol’un onaylanmasıyla, Ermenistan şimdi uygulasa bile bağdaştıramadığını da söyledi.

Vudova, konunun haziran sonunda AK Parlamenterler Konseyi’nde değerlendirileceğini ” bu konuda Ermenistan’a karşı tedbirler alınması konusunun parlamenterlerin iradesine bağlı olduğunu” söyledi. Bn. Vudova tahminde bulunmaktan kaçındı

Lilit Grigoryan

Yorumlar kapatıldı.