İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: AZERBAYCANLI ŞOFÖRLER NOYENBERYAN BÖLGESİNDEKİ AYRUM İSTASYONUNA KADAR GELİYORLAR

Gürcistan vatandaşı Azeri şoförler herhangi bir zorlukla karşılaşmadan Ermenistan sınırındaki Ayrum tren istasyonuna kadar gelip, buradan Rusya’ya giden ermenilere, arabalarıyla Vladikafkas, Dzinval’e (tanınmayan Güney Osetya’nın başkenti) götürmeyi teklif ediyorlar.

Ayrum istasyonu Ermenistan-Gürcistan sınırına 10 km., Noyenberyan’aysa 30 km. uzaklıkta bulunuyor. Taksi şoförü Adil, Ahmet ve diğer Gürcistanlı azeri şoförler, Rusya’ya giden ermenilerin, gürcü ve ermeni şoförlerden daha çok kendilerine güvendiğini söylüyorlar. Azeri şoförlerle pazarlık yapılmasının daha kolay olması haricinde, bu şoförler yollardaki polislerle bağ kurmuyorlar ve Rusya’ya giden ermenileri “satmıyorlar”. Herkes de biliyor ki, “insani ve ahlaki” ilkelerle hareket eden Gürcistan karayolları polisleri, ermenilerden ve Rusya’ya giden azeri şoförlerden para koparmaktadırlar.

Ermenistan- Gürcistan sınırındaki Sataklu pazar yerinde Ermeniler ve azeriler iyi ilişkiler kurmuş durumdalar. Burada Sevan gölü balıkları, Gavar’ın patatesi, Spitak’ın havucu aracısız azeri tüccarlara satılmaktadır. Özellikle bu bölgede azerilerin de oturduğunu ve ermeni komşularıyla sorunsuz yaşadıklarını da belirtelim.

Ermenistan yönetiminin, arada 3. bir taraf olmaksızın Azerbaycan’la ticari-ekonomik bağlar kurma istekleri Azeri resmi yetkililerince reddedilirken, ermeni ve azeri tüccarlar, şimdilik Gürcistan sınırları dahilinde aracısız ticarete devam ediyorlar.

Çoklarının zannettiği gibi ermeni ve azeri halklarının ilişkilerinin geleceği o kadar da umutsuz değil. Gürcistan Marneuli bölgesinde, ermeniler ve azeriler bazı yrelerde iç içe yaşamaktalar. Onların çoklarıyla görüşme fırsatım oldu. Karabağ savaşı sırasında bile aralarında çatışmalar olmadığını ve bugün de bibirlerine ters gözle bakmadıklarını ifade ediyorlar.

Tatul Hagopyan, Ayrum-Sataglu-Marneul

Yorumlar kapatıldı.