İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

türkiye gazetesi: Ermeni arşivleri açılsın

BURSA (İHA) – Uludağ Üniversitesi’nde bilim adamları Ermeni meselesini masaya yatırdı. Rektörlükte düzenlenen konferansta konuşan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayyar Arı, şimdiye kadar Türkler tarafından yapıldığı iddia edilen sözde Ermeni soykırımı konusunda Osmanlı arşivlerinin araştırmacılara açıldığını, buna rağmen Ermeni arşivlerinin ise açılmadığını söyledi. Arı, bu arşivlerin batılı araştırmacılar tarafından tarafsız bir şekilde değerlendirilmediğine işaret etti.

Konferansta, “Osmanlı Döneminde Bursa Ermenileri” başlıklı bir tebliğ sunan Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ise, imparatorluk devrinde Ermeniler’in “millet-i sadıka” (sadık millet) olarak anıldığını hatırlattı. Osmanlı döneminde darphane müdürlüğü, saray hekimliği, saray kuyumculuğu ve hariciye nazırlığı görevlerinde çalışan Ermeniler bulunduğunu belgelere dayanarak aktaran Sevim, “Ermeni katliamını gerçekleştirdiği iddia edilen bir devlet, Ermeniler’i niçin bu görevlere getirsin? Bunu iyi değerlendirmek gerekir” dedi.

Ermeniler ile ilgili problemlerin Anadolu’da 19. yüzyılda başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Saime Yüceer de, bütün bunların emperyalist amaçlar uğruna Ermeniler’i kullanan ülkelerin bir oyunu olduğunu vurguladı. Yüceer, “Sarı Gelin” gibi bir belgeselin hazırlanmasında çok geç kalınmış olsa da, bu belgenin sözde Ermeni soykırımı iddialarına ışık tuttuğunu söyledi. Konferansı çok sayıda akademisyen ile öğrenci takip etti.

Yorumlar kapatıldı.