İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Bush, başkanlık mesajında, sadece ‘soykırım’ demedi

ABD Başkanı George Bush, “Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı sonunda çektiği acıların anıldığı 24 Nisan” gününde yayınladığı başkanlık mesajında, Ermeni lobisinin tüm çabalarına karşın, “soykırım” sözünü kullanmadı.

Bush, mesajında, “Bugün, Osmanlı İmparatorluğu’nun son günlerinde sayısız Ermeni’nin topluca öldürüldüğü ve sürgüne zorlandığı korkunç bir trajedinin yıldönümüne karşılık geliyor. Pek çok Ermeni, derin bir üzüntüyü yansıtan ve hem kendilerini hem de komşuları Türk halkının yakasını bırakmayan bu korkunç olaylara ‘büyük felaket’ olarak değiniyor.” ifadelerini kullandı.

Amerikan Başkanı, “Ermeni halkının 1915’te maruz kaldığı acılar, bütün insanlık için dünyanın unutmaması gereken bir trajedidir. Bu korkunç can kaybının yasını tutarken, Ermeni asıllı Amerikalılar ve bütün dünyadaki Ermenilere katılıyorum. Aynı zamanda, uzlaşma ruhu için, bu olayları ve önemini değerlendirmek üzere Ermenistan ve Türkiye’den bir araya gelen bilge ve cesur dostlarımızı kutluyorum.” dedi. Amerikan Temsilciler Meclisi’nin 104 üyesi, soykırım sözünün kullanılması yönünde telkinde bulunulan bir mektubu geçen ay Bush’a göndermişti.

Bu arada Fransa’nın başkenti Paris’ten sonra, ülkenin 2. büyük kenti Lyon’da da sözde soykırımı anıtı yapılacağı bildirildi. Fransız TF1 televizyonuna göre, Lyon Belediyesi de heykel dikilmesine izin vermeye hazırlanıyor. Washington, Paris, aa

Yorumlar kapatıldı.