İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Paris´te soykırım heykelini açtılar

Ermeni soykırımı iddiasını tanıyan Fransa, dün de başkentteki Kanada Meydanı’na soykırım anıtını dikti

Fransa önce ‘Ermeni soykırımı’nı tanıdı. Şimdi de soykırım heykelini dikti. Ermeni soykırım yasasını kabul eden Fransa’da yaşayan Ermeniler, Paris’te gövde gösterisi yaptı. Türkiye’nin uyarılarına rağmen Fransa, başkent Paris’in orta yerine “soykırım anıtı” açtı. Kanada Meydanı’na dikilen Ermeni besteci Komitas’ın 6 metrelik bronz heykelin parasını Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe’in karşıladığı ileri sürüldü.

Heykelin dün yapılan açılış törenini, Türkiye aleyhine bir kampanyaya dönüştürmeye çalışan Ermeniler, heykelin kaidesine de “Besteci Komitas’ın ve 1915’te Osmanlı İmparatorluğu’nda gerçekleştirilen 20’inci yüzyılın ilk soykırım kurbanı 1,5 milyon Ermeni’nin anısına” ve “Fransa için ölen Ermeni gönüllü askerlerin anısına” ifadelerini yazdırmayı başardı.

Törene Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe, Fransa İçişleri Bakan Yardımcısı Patrick Deveciyan, eski Bakan Andre Santini, ünlü Ermeni müzisyen Charles Aznavur ve anıtın yapımına izin veren eski Paris Belediye Başkanı Jean Tiberi ile yaklaşık bin kişi katıldı. Açılış töreninde konuşan Delanoe, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olaylardan 21. yüzyıl Türkleri sorumlu tutulamaz” dedi.

Fransa Büyükelçisi Uluç Özülker ise konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak, Komitas’ın heykeline yazılan yazıdan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve kaideye yazılan “soykırım anısına” ifadesinin dünyamıza ve halklar arasındaki karşılıklı anlayışa zarar vereceğini belirtti. Büyükelçi Özülker, “Hiç kimsenin sanatçısına sahip çıkmasına karşı değiliz. Ancak hiçbir sanatçı da aslı olmayan, hayal ürünü iddialara alet edilmemeli” dedi ve tarihi tarihçilere bırakmak gerektiğini savundu.

Fikret AYDEMİR

Yorumlar kapatıldı.