İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Tartışmalı anıt açıldı

BURÇİN GERÇEK

PARİS – Ermeni diasporasının ‘soykırım günü’ ilan ettiği 24 Nisan’ın en önemli olayı dün Paris’teki ‘Ermeni anıtı’nın açılışı oldu. Ünlü Ermeni din adamı ve kompozitör Komitas’ın, kaidesinde, ‘1915’te Osmanlı
İmparatorluğu’ndaki 20. yy’ın ilk soykırımının kurbanı 1.5 milyon Ermeni’nin anısına’ yazılı olan heykeli Paris’in Kanada Meydanı’na dikilirken, törene tanıdık simalar katıldı. Paris Belediye Başkanı Bertrand
Delaone, İçişleri Bakan Yardımcısı Ermeni asıllı Patrick Deveciyan, Ermenistan’ın Paris Büyükelçisi Edward Nalbandyan, Ermeni asıllı Fransız sanatçı Charles Aznavour ve heykelin dikilme kararını 2001’de aldıran eski Belediye Başkanı Jean Tiberi ile çok sayıda Ermeni törende yerini aldı.

‘Osmanlı’da kaldı’

Delaone, anıtın soykırıma uğrayan 1.5 milyon Ermeni’nin anısını yaşatacağını söyleyip, “Kurbanları unutmak onları bir kez daha öldürmek demektir” dedi. Delaone, anıtın Ermeni ve Türk halklarının diyaloğuna katkı yapmasını dileyip “Türk halkı Osmanlı dönemindeki olaylardan sorumlu tutulamaz” diye ekledi. Bu sözler kalabalığın bir kısmında tepki yarattı. Nalbandyan ise anıtın 20. yüzyılda işlenen tüm soykırımları temsil edeceğini söylerek, “Sadece kurbanlar değil, ‘soykırımı’ yapanların çocuklarının da anıta çiçek koymasını diliyorum” diye konuştu. Tören Komitas’ın bestelerinden birinin okunmasıyla sona erirken, Türkiye Büyükelçiliği’ne bir yürüyüş düzenlendi.

Türkiye’nin heykelin dikilmesini önleme girişimleri başarısız olurken, daha önce Fransa parlamentosunun, ‘Ermeni soykırımını’ tanıyan yasayı kabulü ikili ilişkileri germişti.

Yorumlar kapatıldı.