İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

hürriyet: Dışişleri´nden Ermeni anıtına tepki

Dışişleri Bakanlığı, Frnansa’nın başkenti Paris’te bugün Ermeni soykırımı iddialarının anısına açılan heykelle ilgili olarak, ”Türk-Fransız ilişkilerinin üçüncü tarafların tarihi çarpıtan politikaları doğrultusunda ipotek altında tutulmaya çalışılmasına müsaade edilmesinin son derece hazin olduğunu” bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Paris Belediyesi tarafından Ermeni asıllı kompozitör Komitas anısına ithaf edilen ve kaidesinde ”1915’te Osmanlı İmparatorluğu’nda Gerçekleştirilen Yirminci Yüzyılın İlk Soykırımının Kurbanları 1.500.000 Ermeninin Anısına” ifadeleri yer alan bir anıt heykel açıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, anıtın açılmasının esefle karşılandığı, Fransız hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesinin beklendiğini kaydedildi.

Söz konusu anıtın durdurulması için başlangıçtan itibaren, Ankara ve Paris’te her fırsattan yararlanılarak yapılan girişimlerin sonuçsuz kaldığı belirtilen açıklamada, son olarak, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin ile görüşmeleri sırasında bu anıt ve benzeri girişimlerin ikili ilişkiler üzerindeki olumsuz yansımalarına bir kez daha dikkat çektikleri kaydedildi. Açıklamada şunlar belirtildi:

”Uzun bir tarihi geçmişi olan ve henüz 2001 yılında çıkartılan sözde Ermeni soykırımı yasasının olumsuz etkilerinden kurtulamayan Türk-Fransız ilişkilerinin, üçüncü tarafların tarihi çarpıtan politikaları doğrultusunda ipotek altında tutulmaya çalışılmasına müsaade edilmesi son derece hazindir. Türk-Fransız ilişkilerinin bu tür olumsuzlukların gölgesinde kalmaması için Fransız Hükümetinin gerekli duyarlılığı göstermesini bekliyoruz.”

Yorumlar kapatıldı.